Procurorii DNA l-au săltat pe omul de afaceri Nelu Iordache dintr-un avion pregătit să decoleze de pe Aeroportul Otopeni, după ce au primit informații că voia să fugă din țară, înaintea deciziei definitive de la Curtea de Apel București în dosarul deturnării fondurilor europene pentru autostrada Nădlac – Arad, care s-a judecat șapte ani, potrivit gândul.ro.

Luat de pe pista Aeroportului „Henri Coandă” Otopeni – de unde avionul în care era trebuia să zboare spre Italia – și dus, încătușat, la DNA, Nelu Iordache ar fi fost audiat mai bine de șase ore de procurorii anticorupție.

Nelu Iordache ar fi dat declarații și într-un nou dosar în care se fac cercetări pentru dare de mită și deturnare de fonduri, destinate tot lucrărilor la autostrada Nădlac – Arad.

Omul de afaceri a precizat că era singur în avionul din care a fost ridicat de procurorii DNA și că a plătit 300 de lei pe bilet.

Întrebat dacă se teme că va fi condamnat în august la ani grei de închisoare în dosarul privind delapidarea fondurilor europene plătite pentru ca firma Romstrade să execute o parte din lucrările la autostrada Nădlac – Arad, dosar în care a fost trimis în judecată în 2013, Nelu Iordache a spus: „De ce să îmi fie teamă. Nu îmi este teamă de nimic”.

Dosarul deturnării de fonduri europene pentru autostrada Nădlac-Arad

Curtea de Apel București trebuia să pronunțe pe 16 iulie soluția definitivă în dosarul deturnării de fonduri europene pentru lotul 1 al autostrăzii Nădlac – Arad, respectiv primii 22 de kilometri din drum, dosar care se judecă încă din anul 2013.

Nelu Iordache a fost trimis în judecată de procurorii DNA, în aprilie 2013, pentru că, prin firma lui, care trebuia să facă lucrările, ar fi deturnat 31 milioane de lei din fondurile europene alocate pentru construirea primului tronson din autostrada Nădlac – Arad.

„Inculpatul Iordache Nelu, în calitate de administrator al Romstrade, societate ce a încheiat cu CNADNR SA contractul pentru lotul 1 «Proiectare și execuție autostrada Nădlac – Arad și drum de legătură, Lugoj 1: km 0 + 000 – km 22 + 218», lucrare pentru care 85% din valoare reprezintă contribuția Uniunii Europene din fondul de coeziune, a schimbat, fără respectarea prevederilor legale, destinația sumei de 31.519.960 RON din avansul în sumă de 71.230.464,01 RON încasat în vederea mobilizării, proiectării și execuției lucrărilor prin efectuarea mai multor cheltuieli, astfel cum acestea sunt descrise pe larg în rechizitoriu”, au scris procurorii în rechizitoriul trimis instanței.

Cei 31,5 milioane de lei au fost de fapt folosiți pentru achitarea unor datorii restante ale societății Romstrade, pentru a susține societățile din grupul de firme pe care Nelu Iordache le controla în mod direct sau prin persoane interpuse, precum și în scop personal, potrivit actului de acuzare al procurorilor DNA, din 2013.

Prima condamnare a venit în decembrie 2017. Tribunalul București l-a găsit atunci vinovat pe Nelu Iordache și l-a condamnat la 6 ani și 3 luni de închisoare cu executare.

Decizia a fost contestată și de omul de afaceri, și de procurorii DNA, la Curtea de Apel București, unde judecata a început în februarie 2019.

Judecătorii au încheiat discuțiile în dosar pe 18 iunie 2021, după 35 de termene de judecată, și au amânat de două pronunțarea, ultima dată pe 16 iulie. Instanța ar urma să dea sentința definitivă în dosar pe 31 august, mai scrie Gândul.

Dosarul achizițiilor fictive pentru Blue Air

Tot potrivit gandul.ro, într-un alt dosar, Nelu Iordache a fost condamnat în luna martie de Tribunalul București  la 12 ani şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi delapidare. Sentința nu este definitivă.

Condamnarea este în dosarul în care DNA l-a acuzat că a înregistrat în contabilitatea unei firme (fosta companie de transport aerian Blue Air) achiziţii fictive de materiale publicitare. Astfel, omul de afaceri a prejudiciat statul român cu 2 milioane euro.

Nelu Iordache a fost condamnat la 11 ani de închisoare pentru evaziune fiscală. De asemenea, a primit o pedeapsă de 2 ani și 6 luni pentru delapidare. Totodată, omul de afaceri mai avea o condamnare de 2 ani şi 6 luni cu suspendare primită într-un alt dosar. Astfel, acesta ar avea de executat o pedeapsă totală de 12 ani și 6 luni de închisoare.

Și compania SC Bata Sky Imobiliare SA (fostă SC Blue Air Transport Aerian) este obligată să plătească o amendă penală de 30.000 lei.

Instanţa i-a obligat pe Iordache, Ali Imad şi Bata Sky Imobiliare SA (fostă SC Blue Air Transport Aerian SA), prin lichidator judiciar Consulta 99 SPRL, la plata sumei de 8.988.122 către ANAF, reprezentând TVA dedusă în mod nelegal la care se adaugă obligaţiile accesorii de plată aferente debitului principal (dobândă, penalităţi, majorări).

Nelu Iordache trebuie să plătească suma de 481.310 lei firmei Bata Sky Imobiliare SA.

Instanța a desființat și mai multe înscrisuri. Printre acestea se regăsește un contract de împrumut încheiat între Iordache Nelu şi Bata Sky în valoare de 11 milioane euro.

Recomandările redacției