Aradul a fost capitala fotbalului românesc sâmbătă, 24 august. Cu 12 zile în urmă, pe un teren din apropierea Uzinelor de Vagoane, din zona Pădurice, se disputa primul meci oficial din România, după regulamentul englezesc. Primul pol a fost Parcul Eminescu, acolo unde a fost lansată cartea semnată de Radu Romanescu, dar unde cei aproximativ 200 de arădeni s-au putut delecta cu o expoziție de poze, semnate în majoritatea lor de foto-reporterul Viorel Musca.
Toți cei din prezidiu amenajat ad-hoc au luat cuvântul, adică președintele FRF, Răzvan Burleanu, președintele AJF, Adrian Lucaci, primarul Aradului, Călin Bibarț, cei doi vicepreședinți ai Consiliului Județean, Sergiu Bîlcea și Răzvan Cadar, dar și arbitrul FIFA arădean, Ovidiu Hațegan. Toți aceștia aveau să fie premiați cu plachete aniversare.
„Fără îndoială, e o sărbătoare a fotbalului românesc, nu doar a Aradului. Tocmai de aceea, am răspuns imediat la această inițiativă a lui Adi Lucaci, am dat curs invitației sale în această formulă lărgită. Dacă e să ne uităm, în momentul de față, la loturile de juniori, regăsim destui jucători din Arad, de la UTA. Acest moment rămâne unul istoric nu doar pentru Arad. Astăzi, ne-am bucurat să vedem sprijinul autorităților locale pentru tot ceea ce înseamnă fotbal arădean și fotbal românesc. Poate, astăzi, nu conștientizăm la nivelul la care, poate, ar trebui să o facem și anume că sunt 120 de ani de fotbal în România și că în urmă cu 120 de ani, pur și simplu bazându-se doar pe pasiune și pentru plăcerea jocului de fotbal, am avut parte de un meci de fotbal. Primul oficial pe teritoriul țării noastre. Nimeni nu și-ar fi imaginat că acea plăcere a jocului de fotbal de la acel moment se va transforma în ceea ce repre­zintă astăzi fotbalul la nivel global. Feli­- citări încă odată Aradului, autorităților locale, dar mai ales lui Adrian Lucaci, care a făcut totul ca la carte pentru ca această sărbătoare a fotbalului românesc să fie una specială”, a punctat Burleanu.
Meritul pentru evenimentul de sâmbătă dar mai ales a șirului de evenimente la ceas aniversar îl are Adrian Lucaci. Președintele Asociației Județene de Fotbal i-a mulțumit din nou conducerii FRF pentru că a fost alături de instituția arădeană în momentele cri­tice de la începutul mandatului său. Apoi a făcut o analogie despre locația în care a avut loc lansarea de carte. „Eu am copilărit în acest parc, am locuit la vreo 200 de metri de locul unde ne aflăm. Am mers 12 ani la școală, la Elena Ghiba Birta, școala de peste drum. Niciodată nu am crezut, nu m-am gândit că în acest frumos parc voi avea ocazia să particip, să inițiez o lan­sare de carte în prezența atâtor monumente ale fotbalului. Am amintiri de la 3-4 anișori când alergam după minge, bineînțeles că doar degajam, n-am știut să driblez niciodată. Era dragoste de fotbal și știu că pe fața mea era lumină. Mai târziu, pe la 13-14 ani, când eram un adolescent rebel, țin minte că stăteam alături de alți adolescenți rebeli, lipit cu mâinile, cu ochii și cu inima de gardul care despărțea terenul de fotbal de tribună și eram fascinat de ceea ce se petrecea acolo. Eram ciolănos, eram bătăios și clar eram căpos, dar dragostea pentru fotbal era în mine. După 40 de ani pot să spun că nu mai sunt atât de bătăios și ca mulți alții am rămas doar hotărât, tenace și dârz. Dacă membrii afiliați sunt aici le transmit că sunt căpos și ei știu acest lucru. Deci fotbalul nu trebuie să îl înțelegi ca să îl iubești și vedeți, în viață de multe ori când ajungem la o vârstă la care suntem recompensați pentru activi­tatea pe care am avut-o, privind retrospectiv vedem că nu întotdeauna viața ne-a dat bucurii. De multe ori ne-a dat suferințe, necazuri, boală, poate chiar întuneric și pentru unii dintre noi întune­ricul s-a transformat în beznă. Odată aprinsă flacăra vieții, lumânarea încet-încet se consumă și, oricât de lungă ar fi, oricât de groasă ar fi și, din orice material ar fi făcută, la un moment dat lumâ­narea se va stinge. Rămâne flacăra pe care am avut-o în timpul vieții și dacă n-am avut o flacără decât pentru noi, dacă nu am inspirat pe nimeni, dacă nu am ajutat pe nimeni, probabil că am trăit degeaba. Dar cine are o flacără puternică, cine trăiește cu dragoste pentru viață și are o lumină vie, această lumină va rămâne în amintirea generațiilor care vor veni și, de aceea, vreau să vă îndemn pe toți: haideți să fim lumină. Astăzi vedem lumina celor care acum 120 de ani cu dragoste au aprins candela iubirii pentru fotbal în Arad. Haideți să fim lumină. Dacă ați văzut, în acest an am desfășurat o sumedenie de competiții pentru care am avut o identitate vizuală și anume acest banner pe care îl vedeți în spatele nostru și pe care sunt scrise trei cuvinte: familie, tradiție, va­loare, cuvinte izvorâte din inima Aradului”, a spus Lucaci în fața a unei audiențe speciale, formată din vechi glorii ale fotbalului arădean și românesc.
La final, fiecare participant la lansarea de carte din Parcul Eminescu s-a ales cu un
exemplar din „120 de ani de fotbal în Arad – Amintiri dintr-un vis nesfârșit”, semnată de autorul Radu Romanescu.

Recomandările redacției