Un exemplu de „aşa da” – asta am descoperit zilele acestea la Biblioteca Judeţeană. Simona Horhogea, elevă în clasa a VI-a B, la Colegiul Naţional „Vasile Goldiş”, a „dat” Facebook-ul, Pokemonii şi Instagram-ul pe muncă de voluntariat în cadrul Biliotecii Judeţene „A.D. Xenopol”, îndemnată de pasiunea ei pentru citit. Încantată de oferta de volume de la bibliotecă, unde au apărut unele cărţi noi care nu se găsesc în librării şi dornică să dobândească cunoştinţe noi– în acelaşi timp, considerând Facebook-ul o „pierdere de timp” – Simona şi-a propus să dea o mâna de ajutor celor din instituţia arădeană, petrecând mult din timpul său liber în bibliotecă. Nu mare ne-a fost mirarea să aflăm că este o elevă de „10 pe linie”, încheind fiecare an şcolar cu premiul I, marea ei plăcere fiind că primeşte ca premiu pentru rezultatele bune la învăţătură, mai multe…. cărţi, care bineînţeles sunt deja citite toate. „Sunt în clasa a VI-a B, la Colegiul Naţional «Vasile Goldiş», facem engleză intensiv, asta am ales. Îmi plac toate materiile, n-am una care să-mi placă mai puţin, toate sunt interesante, a spus Simona. Eleva proeminentă este practic, fluentă în engleză, citind şi urmărind desene sau filme integral în engleză. Ce este şi mai surprinzător este că pleiada de povestioare şi romane parcurse până acum, în română sau engleză, nici nu sunt în programa şcolară, ci le-a citit din pură plăcere.  Simona a stat cu noi şi ne-a povestit ce cărţi a mai citit. Mai citesc şi cărţi în engleză la bibliotecă şi unele filme le văd şi fără subtitrare. Sau mai îmi zice şi mami unele desene, să le văd în engleză şi le înţeleg la fel de bine. Am citit în engleză «Alice în Wonderland (Alice în Ţara Minunilor)». Îmi place că au apărut unele cărţi noi care am văzut că nu sunt în unele librării. În română, am citit «Numără Stele» de Louis Lorin, «Prinţesa Lupilor», astea le-am citit acum recent pentru că mi-am făcut şi jurnal de vacanţă pentru şcoală. Am citit multe multe cărţi, «Tiger Lily» e o carte pe care o citesc acum, e ca un fel de «Peter Pan», dar este vorba de un singur personaj secundar de acolo. Şi am mai citit şi «Penny Pepper», «Formidabilul Freak», romane cu aventuri. Cel mai mult îmi plac cărţile de la editura Arthur şi acuma vreau să citesc «Toate Pânzele Sus» că am văzut că a apărut, a povestit Simona.

Eleva de la „Goldiş” nu este preocupată de internet, de Facebook sau Pokemon Go, din care simte că nu învaţă nimic. În schimb, este foarte conştiincioasă şi cunoaşte toate rafurile şi zeci de cărţi din Secţia pentru copii şi tineret. „Facebook nici nu am, nu-mi place, mi se pare o pierdere de timp. Cunosc rafturile şi felul cum sunt aranjate cărţile şi îi ajut pe ceilalţi să le găsească şi mai pun unele la loc, îmi dau oamenii cărţile şi le pun după autori şi după edituri. M-a învaţat doamna ordinea cărţilor. Sunt aranjate după alfabet, edituri, limbă şi după autor, dar şi după cotă. Fiecare autor are un număr special, de exemplu, litera B e de la numele autorului.  Şi scrie peste tot unde trebuie să fie. Nu sunt puse peste tot în ordine alfabetică, le-am mai pus eu cu colega mea, dar mai vin oamenii, le citesc şi le pun înapoi în alt loc. Ne-a zis Mihaela să ne uităm după cotă, de exemplu, cartea asta de la ludotecă ar trebui să fie de la literatură engleză în limba română. Şi dacă unele cărţi sunt pe engleză le puneam doar la literatură engleză, sunt şi cărţi de literatură latină, germană, franceză, spaniolă. Mai sunt şi unele cărţi de la literatură suplimentară şi atunci nu se pun neapărat pe un raft anume, ci se pun aicea în faţă, pentru că sunt cerute. După programul de la bibliotecă, mă întâlnesc cu prietenele de exemplu, în parc sau ne mai plimbăm ”, ne-a mai spus Simona.

La sfârşitul anului trecut, Simona a fost numită Cititoarea Anului la bibliotecă, în cadrul Galei Cititorului Statornic, la categoria elevi. „Simona ne bucură în fiecare zi, o dată pentru ajutorul pe care ni-l dă în instituţie şi în al doilea rând ca şi copil al Aradului, care în timpul vacanţei, cu deosebită plăcere vine să dea o mână de ajutor, în primul rând personalului bibliotecii şi în al doilea rând şi pentru cunoaşterea ei”, ne-a povestit Cristina Duma, bibliotecară.

Simona nu citeşte din obligaţie sau cu încrâncenare, nici din ambiţie, prin simplul motiv că e mânată de pasiune şi de mirajul de a se adânci în lumea personajelor pe care le însoţeşte în călătoriile lor. La doar 11 ani, în loc să fugă după smartphone-uri şi tablete, ea îşi îndreaptă atenţia spre cărţi, pe care le „devorează” pe nerăsuflate. Din păcate este un caz destul de atipic în societatea noastră, dominată de preocupări prea puţin constructive şi de multe ori, fără substanţă. În schimb, Simona nu este impresionată, iar şansele sunt că nu mult timp va trece până când vom mai auzi de ea.

Recomandările redacției