Faptul că un sistem de încălzire centralizat ar trebui să fie mai avantajos decât sistemele individuale de încălzire nu este un secret, cu condiția ca acesta să nu aibă pierderi și să fie retehnologizat. Din păcate însă, în ultimii ani, tot mai mulți români care locuiesc la bloc au decis să renunțe la căldura furnizată de CET-uri și să își monteze în apartamente propriile surse de căldură și apă caldă. Fenomenul s-a făcut serios simțit și la Arad, după cum ziarul nostru a scris de nenumărate ori. Cu timpul legiuitorul a introdus tot felul de restricții cu privire la debranșări, însă mulți locatari au găsit modalități să le ocolească sau le-au încălcat de-a dreptul, asumându-și amenzile impuse de lege.
O soluție mai eficientă
Acum, autoritățile centrale caută o modalitate să atragă noi clienți pentru furnizorii de energie termică în sistem centralizat. Conform Economica.net, dezvoltatorii imobiliari care ridică locu­ințe în zone în care există sisteme de termoficare ar putea fi obligaţi să trimită Primăriei un studiu din care să reiasă că soluţia de încălzire aleasă pentru noile apartamente este mai eficientă decât termoficarea. În lipsa acestui studiu, primăriile nu vor mai elibera autorizația de construire pentru imobilul care urmează să fie ridicat și care are sistemul de încălzire care a picat testul eficienței.
„Avem legi, dar trebuie aplicate”
Reprezentanții asociațiilor de proprietari din Arad susțin că propunerea de modificare a Legii energiei termice nu este una rea, dar că în primul rând ar trebui respectate legile care sunt în vigoare și care limitează debranșările. „Degeaba avem acum acele zone unitare de încălzire, în care Primăria a investit și unde
nu sunt permise debranșări, dacă
debranșările totuși se fac. Legea 325/2006, de furnizare a energiei termice, a fost o lege fără sancțiuni, a fost lăsată la nivel de principiu. Acest lucru a dărâmat sistemul centralizat de încălzire. Acum vor să introducă noi restricții… Să vedem cum va arăta forma finală. Sistemul de încălzire centralizat e un sistem bun, dacă este retehnologizat. Nu este poluant, este mai ieftin. În plus, trebuie spus că funcționează bine și în mai multe țări ale Uniunii Europene. La noi însă guvernanții nu au fost interesați de nicio strategie în acest sens”, a declarat Dorina Lupșe, președintele Uniunii Locale a Asociațiilor Locative Arad. În continuare aceasta susține că ar fi fost bine ca o lege de o asemenea importanță să beneficieze de o dezbatere publică adevărată, în care să fie consultați reprezentanții celor care vor fi afectați. „De 27 de ani, domnii politicieni nu
i-au chemat la discuții și pe reprezentanții beneficiarilor unor legi, atunci când s-au pregătit să le voteze. Ar trebui și în acest caz făcute dezbateri în adevăratul sens al cuvântului, nu doar să se posteze proiectul de modificare a legii pe site-ul inițiatorului”, a încheiat Dorina Lupșe.

Recomandările redacției