Administrația județului caută o clădire nouă pentru Complexul Muzeal, întrucât muzeul nu dispune de spațiu suficient pentru piese valoroase. Exponate deosebite stau din păcate acum, în subsolurile imobilului central, nepuse în valoare, din lipsa spațiului. Reprezentanții muzeului au sesizat aceastnă problemă în alte rânduri, astfel că, cei de la CJA au început deja procedura de căutare a unei clădiri, pentru care sunt dispuși să de peste 1,4 milioane de lei. Imobilul ar trebui să aibă o suprafaţă utilă de cel puţin 3.100 m2.

Am discutat cu conducerea Complexului Muzeal Arad în vederea completării spațiului muzeal, astfel încât să punem în valoare măcar o parte din exponatele care, din lipsă de spaţiu, zac în depozite. Aradul are o zestre muzeală extraordinară și e păcat, ca din lipsă de spațiu, să nu valorificăm acest patrimoniu, atât pentru arădeni, cât și pentru cei care vizitează Aradul”, a declarat Răzvan Cadar, vicepreședinte al Consiliului Județean Arad.

Consiliul Județean a scos mai întâi la vot un proiect ce se referă la aprobarea documentaţiei privind procedura de achiziţie a unui imobil în municipiul Arad (clădire existentă), în vederea dezvoltării şi valorificării patrimoniului Complexului Muzeal Arad. Spațiul va deservi pentru expoziție, exponate cu bogată valoare culturală urmând să poată fi văzute. „Am deschis procedura de achiziție și orice proprietar interesat poate veni cu oferte. Suntem în faza de intenție de achiziționare a imobilului și va dura până vom lua o hotărâre“, a spus președintele CJA, Iustin Cionca, în ședința ordinară a Consiliului Județean de joi, ședință în care, proiectul a și trecut de votul aleșilor.

Proprietarii ofertanți care doresc să vândă consiliului imobilul vor trebui să vină cu o serie de documente, iar clădirea să răspundă mai multor cerințe, între care: vechimea, regimul de construcție și autorizații.

 Achiziția clădirii se va face anul viitor, după o „triere“minuțioasă, astfel încât clădirea să se preteze destinației pe care o va avea.

 

Recomandările redacției