Scena politică românească a dat și mai tare în clocot odată cu începerea sesiunii parlamentare. Presa de toate tipurile ne prezintă o realitate turbulentă peste măsură, cu previziuni apocaliptice privind soarta pe care o vor avea românii dacă nu pică Dragnea, Guvernul și PSD-ul, dar, mai ales cu predilecție ce răfuieli interne în sânul principalului partid de guvernământ. Știrile despre războiul dintre Gabriela Firea și Liviu Dragnea se succed cu o rapiditate amețitoare, păruielile primăriței Capitalei cu ministrul de Interne, Carmen Dan, făcând deliciul amatorilor de senzații tari. S-ar părea că ruperea PSD este iminentă, cei care doresc debarcarea lui Dragnea și instalarea unui Guvern credibil fiind la cuțite cu cei care îl susțin pe baronul suprem, singurul care îi păstrează și pe ei în postura de baroni locali.
Nu mai este demult un secret că bunele intenții cu privire la reașezarea justiției pe făgașul normalității s-au cam dus pe apa sâmbetei, fiind spulberate și discreditate de mulțimea de amendamente aberante ale celor care vor să scape de problemele din justiție prin niște legi strigătoare la cer. Din acest punct de vedere, chiar există un conflict intern în PSD și este greu de anticipat cine și cum îl poate aplana. După părerea mea, multe dintre zvonurile apărute sunt aruncate pe piață de către combatanți din cele două tabere cu unicul scop de intimidare, pentru obținerea unui ușor avantaj la momentul votului dat în Parlament pe principalele legi necesare pentru intrarea în grafic a programului de guvernare. Sunt simple negocieri, cu iz de șantaj, nicidecum condiționări ferme. Sunt convins că, în ciuda tuturor previziunilor, majoritatea parlamentară își va face în continuare datoria, iar legile vor fi votate
Orban zice că negociază în draci cu toate partidele din opoziție și chiar cu parlamentari ai PSD, în vederea moțiunii de cenzură și că Guvernul va pica. Problema lui este că nimeni nu îl recunoaște drept portstindard al opoziției, ba nici măcar în PNL nu mai este ascultat și sprijinit decât de o majoritate extrem de fragilă.
Una peste alta, vom vedea că Guvernul, cu sau fără Dăncilă premier, cu actualii miniștri sau doar cu o parte din ei, o va lălăi ca la Ploiești cu legile justiției, lăsând totul în coadă de pește, până după un congres extraordinar al PSD. Care, nu am nicio îndoială, va fi convocat, cu acordul ambelor tabere, ca preț al afișării imaginii de monolit a partidului, întru prostirea opincarilor și deziluzia opoziției. Oricâte manevre ar face Iohannis și opoziția, se vor izbi de tenacitatea câinelui care nu pleacă de la măcelărie.

Recomandările redacției