contract_bancaTe gândeşti să faci un împrumut la bancă şi vezi, deja, înaintea ochilor contractul acela stufos, din care nu înţelegi nimic decât… după ce l-ai semnat şi l-ai luat acasă, unde îl poţi citi în tihnă.

Informaţiile precontractuale ţi se dau în scris

Consilierul cu care discuţi la bancă trebuie să îţi ofere toate informaţiile precontractuale pe hârtie sau pe alt suport durabil, în scris, vizibil şi uşor de citit. Potrivit legii, creditorii trebuie să utilizeze, în acest sens, formulare standard acceptate la nivel european.

Poţi cere o copie a proiectului de contract

Nu uita că ai dreptul să primeşti, la cerere, o copie gratuită a proiectului de contract de credit înainte de semnare! De asemenea, la final, comerciantul va trebui să-ţi remită şi o copie a contractului semnat.

Ai dreptul să te răzgândeşti după ce ai semnat

În termen de 14 zile de la semnarea contractului, ai dreptul să renunţi la acesta, fără să fii nevoit(ă) să dai explicaţii. În acest sens, trebuie să-l anunţi pe creditor şi, dacă ai retras o sumă din credit, să o rambursezi, împreună cu dobânda cuvenită pentru perioada care s-a scurs de la data încheierii contractului.

Ce tip de împrumut te avantajează

Stabileşte clar suma reală de care ai nevoie, apoi fă-ţi un plan financiar: câţi bani îţi permiţi să plăteşti lunar (calculează rata, dar gândeşte-te şi la eventuale costuri neprevăzute) şi care e perioada maximă în care vei reuşi să returnezi creditul? Când ai lămurit aceste aspecte, caută cea mai bună ofertă (pe site-urile băncilor găseşti lista completă a tipurilor de credite pe care le oferă băncile).

Sursa: Libertatea.ro

Recomandările redacției