scoala_universitateTe-ai gândit să îţi trimiţi copilul la studii în străinătate însă nu prea ştii ce ai de făcut?

– Strânge cât mai multe informaţii despre universitate. Informează- te cât va dura programul pe care vrei să-l studieze copilul tău, consultă topurile internaţionale pentru a verifica locul universităţii în domeniul ales, află pe ce se pune accentul la cursuri, câţi studenţi internaţionali vor fi la curs.

– Află care sunt criteriile de admitere. Universităţile au diferite criterii de admitere (notele la bacalaureat/ diploma de licenţă sau examenele de limbă). De asemenea, unele programe de master cer sus– ţinerea unor teste.

– Interesează-te despre sistemul de notare şi de evaluare. La unele cursuri se dau examene, pe când la altele, un eseu sau o lucrare practică.

– Întreabă care sunt costurile estimative de trai. În funcţie de ţara şi de oraşul ales, costurile pot varia de la 500 de euro/lună la peste 800 de euro/lună. Ţine cont şi de faptul că o parte din aceste costuri pot fi finanţate prin muncă part-time.

– Informează-te privind oportrtunitităţile dede muncă. Deşi România face parte din UE, unele state încă mai cer permise de muncă pentru cetăţenii români (până în decembrie 2013). Află dacă va fi nevoie de unul şi cât de mult durează obţinerea lui. Află care sunt ratele de angajare ale absolvenţilor universităţilor vizate şi care sunt cele mai importante parteneriate cu marii angajatori.

– Vezi ce posibilităţi de finanţare există. În cazul în care învăţământul nu e gratuit (precum în Scoţia, Danemarca, Finlanda, Suedia sau Norvegia), atât universităţile, cât şi guvernele din diferite ţări pot oferi împrumuturi sau burse de până la 100% din taxa de şcolarizare.

– Uită-te din timp după cazare. Unele universităţi garantează locuri în cămin pentru studenţii din afara ţării dacă aplici până la o anumită dată. Dacă nu vrei cazare în campus, caută site-uri de oferte de cazare şi încearcă să contactezi agenţiile.

– Ia legătura cu studedenţi (români) de la universitatea respectivă. Oamenii care au făcut deja acest pas te pot ajuta cu o mulţime de sfaturi privind cele mai bune locuri de cazare, cartela de telefon avantajoasă, locurile cu cea mai bună mâncare sau cu produse ieftine. Poţi să îi contactezi căutând forumuri dedicate (precum Space.edmundo.ro sau Romanian Societies – în cazul universităţilor din Marea Britanie).

– Asigură-te că dosarul cu acte e complet. Înainte de plecare, verifică dacă dosarul e complet. Universităţile pot cere unele acte în original, de exemplu: diploma de bacalureat/licenţă şi traducerea lor legalizată, rezultatele testului de limbă, scrisoarea oficială de acceptare sau asigurarea de sănătate. Întreabă ce acte sunt necesare pentru universitate.

– Gândeşte-te ce o să facă în timpul liber. Un student internaţional se bucură de facilităţi la universitate (de exemplu un simulator de zbor sau un studio de înregistrare muzică) şi în afara ei (precum reduceri la muzee sau alte atracţii). Mai mult, poate călători uşor şi la costuri destul de mici între ţări.

Sursa:  Libertatea.ro

Recomandările redacției