Vrei să parchezi pe locurile rezervate celor cu dizabilități? De sâmbătă riști o amendă de 10.000 de lei

0
995

De foarte multe ori, vedem în jurul nostru cum cetățeni fără nici o problema de sănătate, își parchează autoturismele pe locurile destinate persoanelor cu nevoi speciale. Ei bine, de sâmbătă își vor asumă riscul, deoarece amenzile s au mărit considerabil.

 Noile modificări, aduse legii pentru protecția și promovarea drepturilor pentru persoanele cu handicap, au mărit considerabil amenzile pentru cei care ocupă locurile de parcare marcate că fiind destinate persoanelor cu dizabilități, se arată într-o lege care a fost publicată miercuri în Monitorul Oficial.

Prevederile Legii nr. 145/2020, se aplică de sâmbătă și stabilește faptul  că cei care parchează pe locurile pentru persoanele cu dizabilități riscă amenzi cuprinse între 2.000 de lei și 10.000 de lei, precum și ridicarea mijlocului de transport de pe locul de parcare respectiv.

Până acum, Legea nr. 448/2006 prevedea că o astfel de faptă se pedepsește cu amendă cuprinsă între 1.000 și 2.000 de lei și cu ridicarea mijlocului de transport parcat necorespunzător.

Potrivit legii mai sus menționate, constatarea contravențiilor și aplicarea amenzilor celor care ocupă un loc de parcare destinat persoanelor cu handicap se fac de către agenții de circulație sau de către personalul de control cu atribuții în acest sens.

Legea nr. 145/2020 a adus mai multe modificări Legii nr. 448/2006, privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Astfel, tot începând de sâmbătă, anagajatorii care au salariați cu handicap vor avea noi obligații față de aceștia (acces la locuri de parcare speciale, program de lucru adaptat etc), pe care dacă nu le vor respectă vor putea fi sancționați cu până la 50.000 de lei.

Corina Henegar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.