Vrei să te meditezi? Profesorii ,,de top” din oraș sunt ocupați, alternativa o reprezintă studenții

0
228

Modelul meditațiilor pentru examene se practică de foarte mult timp în Arad.  Mulți părinți își trimit copiii să lucreze în particular, cu câte un profesor, încă din clasele mici. Însă, cei mai meditați elevi sunt cei care se află în preajma unor examene. Și cum examenele se apropie, elevii arădeni se meditează din greu, la tot mai multe materii. Profesorii care dau meditaţii la matematică, română și limbi străine sunt la mare căutare zilele acestea. Dar și celelate materii de examen sunt solicitate de către elevi. În perioada restricțiilor, profesorii și-au redus substanțial numărul de elevi cu care lucrau. Mulți dintre dascăli au preferat să facă sedințele de meditații online.  Costul unei astfel de ședinte, fie că este online fie că este fața în față, este începând de la 35 de lei și poate ajunge  până la  100 de lei sau chiar mai mult. Depinde de cei care dau meditații și de renumele pe care îl au în oraș. Mulți elevi au ajuns să facă meditații aproape zilnic. Iar profesorii care mai iau elevi la meditații, în această perioadă, sunt foarte greu de găsit. Unii elevii arădeni se meditează de ani de zile, la același profesor, de care au auzit că este cel mai grozav, sau la care s-au meditat și alți colegi de-ai lor.

Profesorii spun că cererea pentru lecţii particulare este mult mai mare faţă de anii trecuţi. Ei pun acest lucru, pe seama faptului că în pandemie elevii nu au prea dat randament, la lecțiile online și au nevoie de pregătire în plus, pentru a înțelege materia predată.

,,Elevii din clasele terminale au avut cel mai mult de suferit în această perioadă. Copiii au rămas mult în urmă datorită învâțământului online”, spune Mircea, profesor de matematică.

,,Unii copii nu reusesc să rezolve probleme ușoare la matematică, cum ar fi ecuațiile cele mai simple, deoarece pe structura online pusă la dispoziție de mai bine de un an, elevii nu reușesc să achiziționeze informațiile, așa cum ar face-o dacă ar fi la școală”, explică Ovidiu un alt profesor de matematică.

La limba română există o situație similară.  ,,Materia este multă, nu ne putem face la fel de înțeleși într-un sistem online, la fel cum reușim în sistemul clasic, deoarece de multe ori conexiunea nu este una dintre cele mai bune. Înainte de școala online aveam posibilitatea de a organiza meditații cu elevii la clasă. Acum nu mai este posibil, din pacate. Chiar dacă a început școala, în format fizic, avem enorm de mult de recuperat. Copiii sunt mult în urmă”, spune Maria, profesor de română.

După cum spuneam, profesorii cu renume în oraș sunt foarte ocupați. Nu ai nici o șansă să prinzi un loc la meditații la unul dintre aceștia. În schimb, abundă ofertele din partea studenților doritori de a face un ban în plus. Pe paginile de mica publicitate, studenții arădeni își oferă serviciile fie la matematică, fie la română sau engleză. Prețurile, sunt evident mai mici, de la  25 de lei ora și ajungând pâna la 70 lei sedința.

,,Am luat Bac-ul cu 9.63, sunt studentă și stau în chirie la Arad, sunt scumpe toate. Cu meditațiile reusesc să–mi acopăr o parte din cheltuieli”, spune Alexandra, studentă în anul II, la o facultate din oraș.

Cele mai ieftine sunt meditaţiile online, însă nu și cele mai căutate. Elevii preferând orele față în față.

,,Îl meditez din clasa a V-a, acum se pregătește de examenul de clasa VIII-a. Suntem foarte mulțumiți de profesor. Iar rezultatele se văd la copil”, spune Ioana, a cărui băiat va avea examenul de capacitate.

,, În curând voi da examenul de Bacalaureat”, spune Matei. ,,Mă pregătesc din clasa a IX-a pentru acest examen. Vreau să–mi continui studiile universitare la Cluj, la medicină. Am noroc că părinții își permit să mă susțină financiar, deoarce costă foarte mult pregătirea mea. Nu știu ce fac cei care nu au o astfel de susținere”, se întreabă tânărul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.