După videoconferința cu șefii Asociațiilor Județene de Fotbal din România, în care s-a anunțat că barajul pentru promovarea în Liga a III-a va fi organizat în alt mod decât cel cunoscut, dar s-a spus și că sezonul de Liga a III-a are mari șanse să fie „înghețat”, FRF a intrat în direct, apoi, cu reprezentanții cluburilor din Liga a II-a. Discuțiile au durat circa trei ore, cu cei care în ultimele zile au avut obiectivul de a completa chestionarul primit pentru a-și spune punctul de vedere despre cum ar vrea încheierea acestui sezon suspendat din cauza pandemiei de coronavirus și ce intenții au pentru ediția umătoare.
Reprezentanții cluburilor au luat, pe rând, cuvântul, iar majoritatea a susținut că, în condițiile anunțate zilele trecute, prin acel protocol emis de Ministerul Sănătății și
Ministerul Tineretului și Sportului, nu pot să le îndeplinească, deci nici să înceapă antrenamentele și, mai apoi, să joace. „Vrem să jucăm, dar nu putem în conjunctura actuală”, a sunat mesajul acestora.
Interesant este că dintre echipele care sunt în fruntea clasamentului, cu șanse la promovare, între primele șapte, CS Mioveni a fost singura care a cerut „înghețarea” actualului sezon. În mod public, suspendarea definitivă a cerut și ASU Poli, Ripensia sau Pandurii, în timp ce în videoconferință s-au exprimat pentru această variantă și „U” Cluj, Farul, SCM Gloria Buzău, Viitorul Pandurii, adică toate echipele care nu mai au motive reale să joace.
Singurele cluburi care s-au exprimat clar și au transmis că vor ca Liga a II-a să continue, chiar cu disputatea tuturor etapelor, au fost echipele UTA, Petrolul, Turris și Rapid, conform Liga2.ro.
Drăgan: „UTA e unul dintre cluburile ce va face tot posibilul să respecte protocolul, indiferent de forma sa finală”
Conducerea liderului ligii secunde aștepta cu sufletul la gură discuția de ieri, din online, cu colegii de serie și conducerea FRF, pentru a vedea exact ce are de făcut pentru a demara pregătirile. Totodată, utiștii sunt interesați și de forma întrecerii și asta pentru că una dintre variantele vehiculate chiar prin chestionarul FRF pentru divizionarele secunde a fost play-off / play-out cu înjumătățirea punctelor. „În debutul ședinței, președintele Federației ne-a vorbit în detaliu despre măsurile gândite de Ministerul Sănătății ce trebuie respectate de toate cluburile pentru a-și relua activitatea. Într-adevăr, sunt condiții speciale, costisitoare, dar UTA e unul dintre clu­burile ce va face tot posibilul să respecte protocolul, indiferent de forma sa finală. Punctul de vedere al colegelor de campionat a fost puțin diferit, în sensul că se dorește o relaxare a acestor condiții, măsuri, pentru a putea fi respectate cu scopul de reluare a activității. Ceea ce am mai reținut eu și cred că e important de precizat este că domnul Burleanu a vorbit despre 16 mai, ca dată de revenire la antrenamente, dar nu a pomenit concret de o dată la care se vor relua meciurile oficiale. Despre formatul competiției, adică terminarea sezonului cu cele 14 etape rămase de disputat, sau variantele de play-off, play-out, respectiv numărul de puncte cu care fiecare echipă ar intra în această fază nu s-a discutat deloc acum și e de la sine înțeles de ce. Deocamdată, majoritatea cluburilor susțin că sunt în imposibilitatea de a relua pre­gătirea în condițiile impuse de autorități, așa că formatul unei posibile competiții nu mai este de actualitate pentru ele. În schimb, Clubul UTA va face tot posibilul să respecte orice protocol impus de Mi­nisterul Sănătății pentru a putea duce la bun sfârșit acest sezon”, ne-a declarat Claudiu Drăgan, directorul sportiv al „Bătrânei Doamne”.
FRF vrea ca Liga a II-a să continue și promite încercarea relaxării
protocolului
Federația a militat pentru continuarea competiției și a promis încercarea relaxării protocolului. S-a decis să se aștepte noul set de reguli dinspre Ministerul Sănătății, respectiv Tineretului și Sportului pentru a se vedea, apoi, în ce fel se pot relua antrenamentele și competiția.
Dacă se va continua, în mod clar se va merge pe formatul play-off / play-out, nu pe desfășurarea celor 14 etape rămase din retur.
Nu s-a discutat nimic despre modul de departajare a echipelor pentru participarea în play-off / play-out, dacă se scad sau nu punctele obținute la „masa verde”, în retur, de cele cinci echipe cu Sportul Snagov, sau despre un sistem de joc, ci doar dacă se va putea sau nu juca.
Totodată, nu s-au avansat date de reluare a antrenamentelor sau meciurilor oficiale.
„Ne dorim să putem să începem antrenamentele şi aceasta este şi pro­punerea pe care noi am avansat-o MTS-ului, să începem antrenamentele în grupuri de câte patru jucători pe 15 mai, imediat după ce se va ieşi din starea de urgenţă, astfel încât, treptat, după data de 1 iunie, să ne putem desfăşura antrenamentele comune pentru toate echi­pele. Ne-ar fi foarte util să începem pe 15 mai, fiindcă pe 25 mai trebuie să comunicăm către UEFA calendarul pe care îl propunem pentru reluarea competiţiilor interne”, a explicat Burleanu, zilele trecute, într-o intervenție la Digi 24.
„Dacă nu vom avea un feedback po­zitiv din partea staffurilor tehnice de la nivelul fiecărei echipe din Liga 1 şi din Liga a II-a, nu vom putea să începem înainte de 13 iunie. Dacă nu vom începe nici la 13 iunie, atunci, cu siguranţă, nu vom reuşi să finalizăm play-off-ul Ligii 1 și Cupa României în actualul format.
Sunt două scenarii: unul depinde de UEFA, altul depinde de FRF. Unu: avem nevoie de o modificare a termenului de 20 iulie din partea UEFA, termen la care trebuie să comunicăm echipele care participă în competiţiile europene. Sau, doi: ar trebui să identificăm o variantă de finalizare a Ligii 1 şi/sau Cupei României cu mai puţine meciuri.
Când mă refer la acest ultim scenariu, acesta are mari şanse de a fi aplicat, de exemplu, pentru Liga a II-a, unde, în mod normal, ar mai fi 14 etape de jucat, ceea ce este foarte mult pentru o perioadă scurtă de timp, fiindcă ar presupune câte două meciuri în fiecare săptămână.
Odată ce ne vom putea relua antrenamentele, după care vom avea această speranţă că ne vom relua competiţiile – implicit o bucată mică din ceea ce înseamnă că viaţa noastră normală – va fi mult mai clar. Pur şi simplu vom putea să redăm această bucată mică din ceea ce înseamnă viaţa normală”, a mai precizat Răzvan Burleanu.

Recomandările redacției