Vremea frumoasă favorizează finalizarea însămânțărilor de toamnă

0
257

Pentru agricultori toamna este un anotimp extrem de aglomerat, după cum se știe. Pe lângă eforturile intense pentru adunatul recoltei anului încurs, ei trebuie să se coordoneze pentru a face față și eforturilor deosebite impuse de pregătirea recoltei anului următor.

Profitând de vremea frumoasă și însorită din această toamnă, agricultorii arădeni fac efoturi susținute pentru a finaliza la timp și în bune condiții întreaga paletă a lucrărilor de toamnă, inclusiv însămânțările.

Iată câteva cifre orientative a unor lucrări realizate  în județul Arad până la finalul lui octombrie și înregistrate la Direcția Județeană pentru Agricultură, cifre puse nouă la dispoziție de Ioan Martin, directorul executiv al Direcției.

Cultura cea mai substanțială: grâul

Astfel, până în urmă cu câteva zile grâul s-a însămânțat pe mai mult decât jumătate din cele 73 000 ha planificate, adică pe circa 46 800 ha și lucrările continuă în ritm alert pentru a se profita cât mai mult de vremea însorită.

La triticale însămânțarea e aproape gata, adică s-a făcut pe 3 400 ha din cele 3 500 planificate.

Orzul s-a însămânțat pe toate cele 3 300 ha planificate.

Gata este și însămânțarea orzoaicei de toamnă, pe toate cele 2 000 ha planificate.

Rapița nu numai că s-a însămânțat pe cele 11 000 ha planificate dar a și răsărit în totalitate, cultura mergând frumos.

În general „starea de vegetație a însămânțărilor este bună datorită precipitațiilor generoase din ultimele săptămâni“ sublinia directorul Direcției Agricole arădene.

În zootehnie, eforturi sporite

Ar mai fi de adăugat observația făcută de specialiști, aceea că, pentru a asigura necesarul de hrană din zootehnie, ținând cont că producția de porumb a avut pierderi, crescătorii de animale trebuie să se mobilizeze și să profite de vremea bună pentru a completa rezervele de hrană. Se face referire la strângerea și stocarea tuturor vegetalelor disponibile: atât a resturilor vegetale de la porumb cât și a masei de vegetale rezultată din cositul suprafețelor de lucernă veche, deoarece vremea însorită și caldă permite uscare ei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.