Create pentru uz medical, măștile medicale de protecție ajung să fie folosite în masă. Dacă în trecut, folosirea lor în viața de zi cu zi părea pentru unii desprinsă din filme, scenariile de care ne-am temut devin realitate. Epidemiile virale, bolile imunologice și poluarea au făcut ca măștile să fie din ce în ce mai folosite. Peste graniță, de ani zile, folosirea măștilor de protecție nu mai este privită ca moft sau exces de zel, iar pe fondul problemelor epidemiologice actuale a devenit chiar indispensailă în unele locuri. Masca chirurgicală de protecție a ajuns să fie folosită de tot mai mulți români, în timp scurt. În București se distribuie în această perioadă 100.000 de măști pentru călătorii transportului în comun. În farmacii este criză de măști.

Chiar și în depozite, măștile se găsesc mai greu

Arădenii s-au înghesuit să cumpere măști de protecție, produsul fiind în această perioadă unul dintre cele mai căutate, alături de medicamentele pentru gripă. De teama virusului gripal și pentru prevenție, oamenii au asaltat farmaciile cu cereri pentru măști. În plus, chiar și temuta epidemie de coronavirus, care s-ar putea răspândi în Europa a amplificat ideea de protecție în mintea unora.

Ca niciodată, farmaciile arădene au rămas chiar fără măști pe stoc și au făcut repede noi comenzi la depozite. Farmacii mari duc în prezent lipsă de măști. „Am avut un număr mare de cereri pentru măști de protecție. Neașteptat de mare, așa că stocul ni s-a terminat destul de repede. Între timp, multe persoane ne-au mai cerut produsul. Au cumpărat măști de teama virusului gripal în general, dar mai sunt cereri și de la persoane care suferă de alergii“, a spus un farmacist din municipiu. Numai că întreaga țară se confruntă cu val de cereri pentru măști medicale, astfel că, unele farmacii au întâmpinat probleme chiar și la depozite. „Am pus comandă la depozit, dar nu știm când primim. Din ce știm, în Capitală se distribuie gratuit și cererea este foarte mare“, a spus o tânără farmacistă.

Chiar și cazurile de intoxicație după deratizarea toxică din licee – încă o dovadă că substanțele nocive pot avea efecte negative rapide, au alimentat în rândul unora nevoia de protejare. Farmaciștii au primit cereri de la persoane care spun că lucrează în medii în care se folosesc diferite substanțe.

Mediatizarea pandemiei care vine din China, dar mai ales a gripei românești care s-a soldat chiar cu decese în țară a sădit frică. „Sunt sute de cazuri de gripă în toată țara din ce am văzut la tv. Și gripa nu mai este ce era. Înainte făceam viroze uneori, acum, gripa te ține două săptămâni. Circul zilnic cu tramvaiul și mi-am luat ca mijloc de precauție măști de protecție“, spune Anca, o tânără.

Trebuie înțeles că masca nu elimină transmiterea unui virus, dar poate reduce semnificativ răspândirea acesteia dacă este utilizată corespunzător. Masca de protecție se mulează pe față și mai ales nas, în așa fel încât să nu permită intrarea sau ieșirea particulelor virale. Ele trebuie purtate cu partea colorată în exterior. Măștile sunt de mai multe tipuri, cele chirurgicale putând fi folosite eficient de populație.

Viitorul ne rezervă măști

Măștile medicale de protecție sunt folosite de mult, pe scară tot mai largă în unele țări, nu doar de teama contaminării cu gripă, ci pentru protejarea de alți viruși, dar și de alergeni și substanțe nefaste organismului. În zilele noastre apar afecțiuni imunologice sistemice despre care medici spun că, în trecut erau mult mai rare. Între afecțiunile pentru care se poartă măști de protecție se numără astmul, alergiile generalizate, intoleranțele, dar și o boală mai rar întâlnită dar devastatoare în unele cazuri– mastocitoza. Și în Arad există câteva cazuri de bolnavi de mastocitoză.

Sensibilitatea chimicală multiplă, recunoscută ca afecțiune sistemică în state europene, dar și de pe alte continente – impune protejarea riguroasă a celor afectați. Pentru cei care suferă de astfel de afecțiuni, măștile de protecție – de la cele simple, până la cele cu filtre special create, sunt salvatoare în unele cazuri. Purtându-le, pacienții se feresc de reacții severe de intoleranță care merg până la șoc anafilactic, în funcție de severitatea bolii.

Incidența afecțiunilor imunologice și a celor alergologice este tot mai mare. 

Recomandările redacției