Patronul magazinului online Amazon a cumpărat Washington Post, marcând virajul presei printate spre cea electronică şi sfârşitul unei dinastii la conducerea prestigiosului cotidian aflat la originea scandalului Watergate, relatează AFP.

Grupul Washington Post a anunţat luni seara că îi cedeză lui Jeff Bezos mai multe ziare pentru 250 de milioane de dolari, între care cotidianul care a provocat demisia preşedintelui Richard Nixon în 1970.

Ziarul era deţinut de patru generaţii de aceeaşi familie, Graham, descendentă a financiarului Eugene Meyer, care îl achiziţionase în 1933.

‘Ani de dificultăţi familiare în sectorul ziarelor ne-au incitat să ne întrebăm dacă el ar putea să aibă alt proprietar care să fie mai bun pentru Post’, a explicat Donald Graham, PDG-ul grupului, într-un comunicat care anunţa operaţiunea.

Ca şi întreaga presă, Washington Post se confruntă cu o eroziune a veniturilor sale din cauză că cititorii săi se întorc tot mai mult spre textele gratuite pe internet.

‘Veniturile noastre scad de şapte ani’, a insistat dl Graham într-o scrisoare adresată salariaţilor. ‘Eram siguri că ziarul va supravieţui în posesia noastră, dar voiam mai mult. Voiam ca el să aibă succes.’

El a explicat că Jeff Bezos, pe care îl cunoaşte de mai mulţi ani, era un candidat bun în special din cauza ‘geniului său probat în tehnologie şi afaceri’.

Nepoata lui Donald Graham, Katharine Weymouth, a recunoscut într-un mesaj separat că decizia de vânzare a fost luată ‘cu inima grea’, dar reprezenta ‘o şansă unică şi extraordinară’ pentru jurnal.

Jeff Bezos este, la 49 de ani, posesorul celei de-a 19-a averi mondiale, estimată la 25,2 miliarde de dolari în martie, potrivit ultimului clasament al revistei Forbes.

Succesul său decurge în mare parte din crearea Amazon, al cărui patron este în continuare. El nu a încetat să extindă grupul cu tote felul de activităţi, investind în sectoare pe care le-a considerat profitabile pe termen lung, adesea în detrimentul beneficiilor imediate ale grupului. Această strategie, salutată de investitori, a contribuit pe larg la bulversarea mai multor sectoare în ultimii ani, de la vânzarea cărţilor la cea a textelor numerice.

‘Vor exista desigur schimbări la Post în anii următori’ cu scopul de a-l adapta bulversărilor create de internet, a indicat Jeff Bezos, avertizând: ‘Vom avea nevoie să inventăm, ceea ce înseamnă că vom avea nevoie să experimentăm’.

El a asigurat, totuşi, că înţelege ‘rolul crucial pe care Post îl joacă la Washington şi în toată ţara’, subliniind că ‘valorile Post nu se vor schimba’.

‘Post are deja o echipă de conducere excelentă care cunoaşte mult mai bine decât mine sectorul media’ şi va rămâne în funcţie. Katherine Weymouth urmează să-şi păstreze postul, a precizat noul patron al ziarului.

 

 

(AS/editor:Lilia Traci)

 

Recomandările redacției