SUA au indicat joi, după o reuniune anuală cu China, că sunt ‘foarte dezamăgite’ de faptul că Beijingul nu li l-a predat pe Edward Snowden, fostul consultant al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) aflat la originea dezvăluirilor privind vastele programe de supraveghere americane, refugiat un timp la Hong Kong, relatează AFP.

Secretarul de stat adjunct William Burns a afirmat, în cadrul unei conferinţe de presă cu responsabili chinezi, că modul în care Beijingul a gestionat dosarul ‘nu a fost în concordanţă’ cu apelurile recente la o cooperare mai bună între cele două ţări.

Burns a amintit că Washingtonul şi Beijingul au convenit să colaboreze mai strâns, într-o întâlnire între preşedinţii celor două ţări luna trecută, în California (vestul SUA).

‘De aceea, am fost foarte dezamăgiţi de modul în care autorităţile de la Beijing şi Hong Kong au gestionat afacerea Snowden, care subminează eforturile de a stabili încrederea necesară pentru rezolvarea problemelor dificile’, a declarat înaltul diplomat.

‘Gestionarea acestui dosar nu a fost în concordanţă cu ceea ce a fost convenit la Sunnylands’, reşedinţa unde s-au întâlnit la începutul lunii iunie preşedintele american Barack Obama şi omologul său chinez Xi Jinping, a adăugat secretarul de stat adjunct.

Reprezentatul chinez Yang Jiechi, care a participat la conferinţa de presă alături de William Burns, a apărat însă decizia Beijingului în legătură cu Snowden, ale cărui dezvăluiri despre spionarea reţelelor de internet chineze de către Washington a suscitat controverse în China.

‘Guvernul (chinez) a respectat întotdeauna gestionarea dosarelor de către guvernul regiunii administrative speciale Hong Kong, conform legii’, a afirmat Yang.

Hong Kong ‘a gestionat dosarul Snowden conform legii şi nu poate fi făcut niciun reproş modului în care l-a tratat’, a adăugat Yang.

După dezvăluirile sale, Edward Snowden, fost consultant al NSA, a fugit din Statele Unite şi s-a refugiat la Hong Kong, teritoriu pe care l-a părăsit la 23 iunie fără să fie arestat conform mandatului emis de Washington împotriva sa.

Căutat de Washington pentru spionaj, americanul se află în prezent în zona de tranzit a aeroportului Şeremetievo din Moscova, paşaportul său fiind invalidat de autorităţile americane. Bolivia, Venezuela şi Nicaragua au anunţat că sunt dispuse să-i acorde azil, însă Snowden nu a răspuns încă la aceste oferte.

Snowden a dezvăluit că NSA ar supraveghea comunicaţiile telefonice a milioane de americani, precum şi pe cele electronice ale străinilor. Agenţia ar fi spionat, de asemenea, ‘ţinte’ instituţionale, precum Uniunea Europeană şi reprezentaţiile diplomatice ale unor ţări aliate SUA.

 

(AS – autor: Letiţia Pană, editor: Flori Tiulea)

 

Recomandările redacției