Wayne Gretzky a fost un mare jucător canadian de hochei pe gheață în Liga Națională de Hochei a Statelor Unite ale Americii.

Gretzky supranumit „The Great One“ sau „cel Mare“ a jucat timp de 20 de sezoane în NHL pentru patru echipe în perioada 1979-1999 fiind considerat cel mai mare jucător de hochei pe gheață de către mulți jurnaliști de sport, hocheiști și oficiali NHL. Gretzky este  cel mai bun marcator și pasator din istoria ligii și singurul hocheist care a marcat peste 200 de puncte într-un sezon, o performanță reușită în patru sezoane. De asemenea, a marcat peste 100 de puncte în 16 sezoane ca profesionist, 14 dintre ele consecutiv.

După retragerea din 1999 a deținut 61 de recorduri în NHL: 40 de recorduri în sezonul regulat, 15 în playoff și șase în meciurile All-Star.

În ciuda staturii sale neimpozabile pentru un jucător de hochei, Gretzky s-a impus prin inteligență și abilitatea sa de a citi jocul de neegalat.

În 1978 a semnat cu echipa din WHA, Indianapolis Racers, după care a semnat în același sezon cu Edmonton Oilers. În momentul desființării WHA, Wayne Gretzky împreună cu noua sa echipa au trecut în NHL, unde până la transferul său la Los Angeles Kings din 1988 a câștigat 4 campionate naționale. După transferul său la echipa din Los Angeles, impactul lui asupra echipei s-a văzut imediat, ajungând chiar până în finală în anul 1993.

Spre finalul carierei a mai jucat pentru St. Louis Blues după care și-a terminat cariera la New York Rangers.

„The Great One“ a câștigat nu mai puțin de două titluri de MVP (cel mai bun jucător), 10 trofee Art Ross pentru cele mai multe puncte într-un sezon, două titluri de cel mai valoros jucător din playoff și de cinci ori a fost votat cel mai bun jucător în sezonul regulat de către ceilalți jucători ai Ligii Naționale de Hochei (NHL).

După retragerea din 1999, Wayne Gretzky a fost imediat introdus în Hall of Fame, fiind cel mai rapid introdus de la momentul retragerii din activitate. NHL i-a retras numărul 99 la toate echipele din ligă, fiind singurul jucător pentru care s-a făcut lucrul acesta.

 

Vorbe celebre rostite de Wayne Gretzky:

 

„Un jucător bun de hochei joacă unde este pucul. Un mare jucător de hochei joacă unde va fi pucul“

„Ratezi sută la sută din șuturile pe care nu le dai“

„Nouăzeci la sută din hochei constă în psihic și doar zece la sută în fizic“

Recomandările redacției