IMG_0747 IMG_0751 IMG_0765 IMG_0772 IMG_0777 IMG_0788 IMG_0803 IMG_0809 IMG_5103 IMG_5106În acest weekend, la Moneasa, a avut loc o serie de evenimente culturale împărţite în două zile. Sâmbătă s-a desfăşurat Târgul Meşterilor Populari, Parada Portului Popular Tradi­ţional – eveniment ajuns la ediţia a XIII-a iar duminică a avut loc Festivalul Cântecului Popular din Ţara Zărandului, eveniment ajuns la ediţia cu numărul patruzeci și șase.
Târgul Meşterilor Populari
La acest târg au fost prezenţi numeroși meşteri populari din judeţul nostru precum și doi meșteri veniți din două judeţe vecine. La deschidere a participat Ioan Nuţu Herbei, primarul comunei Moneasa, Rodica Elena Colta din partea Centrului Cultural Judeţean şi preotul Alexandru Botea protopopul oraşului Sebiş.
Primarul Ioan Nuţu Herbei le-a urat un „bun venit“ meşterilor populari spunând: „dumneavoastră sunteţi cei care ne mai menţineţi tradiţia şi meşteşugul şi trebuie să-l transmiteţi mai departe copiilor sau nepoţilor dumneavoastră“, subliniind de ase­me­nea, și dragostea cu care acești oameni încă își mai practică aceste meșteșuguri.
Iată și aprecierile făcute de etnolog Rodica Colta, reprezentanta Centrului Cultural Jude­ţean. „Avem meşteri populari autentici şi ei promovează în fiecare an acest târg minu­nat, îi aducem aici să îi prezentăm vizitatorilor care vin în staţiune. Avem un Centru de olari din Târnăviţa şi vreau să vă spun că este un centru activ, participă trei meşteri olari, care fac ulcioare şi diferite modele de vase. Am invitat 15 meşteri populari, dintre care trei sunt din afara judeţului, din Obârşia şi din ju­deţul Bihor, mai avem un centru de lucrări din Avram Iancu, acolo îl avem pe domnul Gheorghe Cosma care confecţionează furci. Mai avem ţesătoarele din Şicula, şcoala de pictură naivă din satul Brusturi – aici o avem pe nepoata lui Petru Mihuţ, de la Ineu avem împletitori de nuiele şi un pălărier din Pâncota care face pălării.
Părintele protopop a ţinut să spună şi el câteva cuvinte. „Un popor fără tradiţie şi folclor este un popor mort şi apreciez foarte mult ceea ce am văzut la aceşti meşteri populari.
Festivalul Concurs al Cântecului Popular din Ţara Zărandului
Duminică, în ciuda vremii mohorâte, lumea a fost prezen­tă în număr mare la cea de-a  46-a ediţie a festivalului. La acest concurs al Cântecului Popular au participat 13 concu­renţi care au fost punctaţi de specialişti. După ce au trecut toţi prin acest concurs – interpretând câte două cântece, s-a făcut un clasament, unii primind menţiuni: Mădălina Păcurar, Cristina Stănilă, premiul al III-lea l-a obţinut Andreia Ursulescu din Banat, premiul al II-lea Ioana Bogdan din Sibiu şi Sebastian Răneamţ, premiul întâi reve­nindu-i Roxanei Suciu.
Toate aceste cântece au fost acompaniate de orchestra Rapsozii Zărandului condusă de maestrul Petrică Paşca, după care interpreții consacrați au interpretat câteva melodii consacrate. Prima pe scenă a fost solista Cornelia Căprariu Roman din Şicula, a urmat Malvina Nagy, Tiberiu Crişan, Bogdan Toma, Voichiţa Suba care a fost şi prezentatoarea programului. Programul cultural a fost încheiat de programul interpretat de   Cristian Pomohaci, acesta primind cele mai multe aplauze din partea publicului, alături de orchestra condusă de Petrică Paşca.

Recomandările redacției