FC Barcelona a anunțat aseară oficializarea revenirii lui Xavi Hernandez pe Camp Nou. Legenda catalană va fi noul antrenor al echipei sale de suflet. După mai multe zile de negocieri intense, reprezentanții Barcelonei au ajuns la un acord cu cei ai clubului qatarez Al Sadd pentru rezilierea contractului între club și antrenorul catalan, pentru ca acesta să se poată întoarce acasă. Cel mai probabil acesta își va începe munca efectivă la conducerea echipei, începând cu săptămâna viitoare.

Xavi Hernandez, care va împlini 42 de ani în ianuarie, este catalan din naștere și a început cariera de fotbalist la vârsta de 4 ani, evoluând până în 1991 la diferite cluburi locale. La vârsta de 11 ani este primit la academia Barcelonei, echipă pentru care va evolua, la toate nivelurile, până în anul 2015. A debutat la echipa mare în 1998 și în următorii 17 de ani a câștigat în tricoul blaugrana 4 Ligi ale Campionilor, două Supercupe ale Europei, două Campionate Mondiale ale Cluburilor, 8 Campionate ale Spaniei, 3 Cupe ale Spaniei și 6 Supercupe ale Spaniei. De asemenea, în această perioadă s-a încununat, la nivel de echipă națională, cu un titlu mondial și două europene. După 767 de meciuri jucate pentru Barcelona, partide în care a marcat de 58 de ori, a plecat să își încheie cariera în Qatar, la clubul Al Sadd. Aici a evoluat patru ani ca jucător iar în 2019 a preluat banca tehnică a echipei, conducând-o pe Al Sadd până în semifinala Ligii Campionilor Asiei. Contractul lui Xavi cu echipa din Qartar ar fi trebuit să se încheie în 2022 dar conducerea clubului a fost de acord cu rezilierea contractului acum, aspect despre care presa internațională speculează că s-a concretizat în schimbul sumei de 5 milioane de euro. Contractul lui Xavi cu Barcelona se întinde până în vara lui 2024.

Fostul mare mijlocaș preia „Barca“ într-un moment extrem de dificil din punct de vedere financiar, sportiv și ca imagine. Barcelona are datorii foarte mari, ceea ce o împiedică în viitorul apropiat să cheltuie foarte mult pentru transferuri și salarii, se află abia pe locul 9 în LaLiga, are emoții în ceea ce privește calificarea din grupa de Champions League și a fost de asemenea afectată de pierderea gratis a lui Leo Messi în vara acestui an. Suporterii catalani speră însă că Xavi va reuși pe banca echipei lor să repete parcursul unui alt mare jucător al Barcelonei, Pep Guardiola, care a preluat echipa fără a avea experiență relevantă de antrenor, pentru a o transforma în cea mai bună echipă din lume, în perioada 2008-2011. E clar însă că acest lucru nu se va petrece peste noapte. Echipa pe care o preia este sub cea pe care o avea Guardiola din punct de vedere al calității jucătorilor, clubul este mult mai fragil iar perspectivele de a câștiga vreun trofeu în acest sezon sunt pur teoretice. Pe termen scurt, de la Xavi se așteaptă probabil revenirea la sistemul și stilul de fotbal definitoriu pentru Barcelona și la stimularea progresului individual al unor jucători, în special a tinerilor de mare perspectivă, cum ar fi Ansu Fati, Pedri sau Gavi. Dacă în următoarele 9 luni, Xavi va reuși să închege un nucleu de echipă solid și o idee de joc clară, începând cu sezonul viitor catalanii pot visa la recăpătarea strălucirii pierdute în ultimii ani, asta chiar și fără posibilitatea de a concura pe piața transferurilor cu alte cluburi, aflate într-o situație financiară mult mai prosperă.

Recomandările redacției