Zădăreni, micul „orășel“ de lângă municipiu așteaptă primăvara…

0
803

Frumoasa dezvoltare a celei mai noi comune din județ, comuna Zădăreni este strâns legată de zbaterile și eforturile primăriței Doina Petri, cea care în 2004 a avut curajul s-o ia chiar de la zero – „când numai o masă aveam în clădirea ce… urma s-o facem Primărie!“; și a reușit, așa cum numai o femeie știe să răzbească. Acum, la finalul celui de-al treilea mandat, economista Doina Petri poate spune că într-un deceniu a reușit să tranforme comuna (ce are în componență și satul Bodrogu Nou) într-un spațiu rural cu facilități de oraș: un mic orășel. Prin inițiativa ei salutară, multe familii tinere au avut șansa unui frumos început locativ, prin înființarea a două cartiere noi, cu facilitățile asigurate.

Noul Cămin de bătrâni
Alături de o lungă listă de obiective realizate, despre care am scris cu alte ocazii, cel mai recent obiectiv dat în folosință este… ca o „restituire“ de suflet. Vorbim de noul Cămin de bătrâni (cu 20 de locuri), realizat la inițiativa Doinei Petri din fonduri europene și care, pe 16 februarie a.c. și-a deschis porțile. Clădirea: frumoasă, elegantă, la standarde europene, e amplasată într-un cartier nou. „Personalul de-aici e compus majoritar din femei și sunt convinsă că dânsele vor face tot ce le va sta în pu­tință ca «bunicii» să se simtă ca într-o familie, deși nu este ușor! Însă majoritatea au pă­rinți ori bunici în familie și mă bazez și pe această expe­riență. Noi, ca administrație, vom sprijini Căminul cu: servicii, consumabile, utilități“.
Preocupările în a oferi sprijin acolo unde e nevoie au demarat mai demult, când tot la inițiativa primăriței s-a înființat un așezământ pentru copii. „De ani buni avem Centru de Zi pentru Copii, unde 21 de copii localnici pri­mesc îndrumări, îngrijiri calificate și o masă gătită. Centrul e sub îndrumarea Direcției pentru Protecția Copilului dar noi am pus la dispoziție gratuit terenul aferent și le acordăm sprijin constant“ – preciza Doina Petri.
Drumurile și sportul,
ca priorități
Anul trecut au mai fost două obiective importante. „Au fost implementate două proiecte pe bani europeni: asfaltarea drumurilor în cartierele noi, reparații la drumurile asfaltate anterior și modernizarea Bazei sportive. Aici sunt tribune noi, vestiare modernizate, un te­ren nou cu suprafață sintetică și nocturnă dar și Sala de sport unde se poate face judo, aerobic, kangoo jump, tenis de masă și alte sporturi, după preferințe. Am intenționat să impulsionăm, și eu spun că am și reușit, activitatea sportivă: atât cea de performanță cât și cea făcută pentru sănătate. Tot mai multe doamne își fac timp pentru a beneficia de aceste facilități, mai ales că avem personal calificat pentru îndrumare, venit de la Arad“ ne spunea primărița.
Va fi și o grădiniță nouă
Pentru următoarea perioadă există o listă proiecte pe cale de realizare, pregătite din timp de echipa de la Primărie. „Păstrăm ca prioritate infrastructura – am depus documentație pentru asfaltarea străzilor în ambele cartiere noi dar mai avem proiecte importante. Unul este de reabiltare a Căminului Cultural din Zădăreni; deși interiorul e în stare bună, e necesară înlăturarea igrasiei, izolare exterioară, zugrăvit. Vom amenaja pivnița ce va deveni spațiu util: un club pentru tineri, dar vom (re)amenaja și spațiul pentru depozitarea alimente­lor. Curtea din spate va deveni o terasă acoperită, dar vom achiziționa și un cort spațios (pentru 500 de persoane) și o scenă demontabilă pentru eve­nimentele ce se vor ține pe Stadion.
Cel mai important este însă proiectul prin care vom construi o nouă… Grădiniță. Deoa­rece avem mulți preșcolari, circa 100 de copilași frecventează Grădinița, și pentru că avem două noi cartiere cu familii tinere, acest proiect s-a impus de la sine. El vine în sprijinul tinerelor mămici
care-și vor putea relua liniștite munca știind că au unde să-și lase copiii. În plus, am făcut demersuri și pentru obținerea finanțării pentru terminarea clădirii noii Școli “.
Așteptăm primăvara
Odată cu venirea vremii bune, pe lângă proiectele amintite, în comună vor începe și obișnuitele operațiuni de primăvară. Însă, în timp ce ne îndepărtam de Zădăreni ne-am amintit, la fiecare sută de metri de drum (cu gropi!), de o dorință expresă a primăriței Doina Petri: aceea ca „drumarii să termine cât mai repede posibil asfaltarea drumului DJ682, ce ne leagă de Arad“. Poate acum, în prag de Mărțișor, drumarii vor fi mai sensibili la cererile unor doamne, și dorința primăriței Doina Petri se va împlini.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.