Zărand, o comună în plină modernizare

0
1150

VOICU SIDA 

În urmă cu ani de zile, când am trecut prin Zărand, îmi dădea impresia că trec printr-o comună pustie. Investițiile lipseau, iar comuna arăta de parcă nu a avut niciodată primar. Cei care așteptau de la alesul lor să facă ceva pentru comunitate pur și simplu nu prea aveau cu cine să stea de vorbă în acele vremuri. Cei care trebuiau să se intereseze de comunitate aveau alte probleme , dar uite că totuși s-au găsit oameni care vor să facă ceva pentru cetățenii care i-au ales.

În urmă cu câteva zile am ținut să mă duc în această comună. După câteva discuții avute cu niște cetățeni din Zărand în Seleuș, m-am gândit că exagerează. Atunci am și luat decizia de a mă îndrepta direct către Zărand.

Odată ajuns în Zărand, mi-am adus aminte de cum arăta comuna cu câțiva ani în urmă. Acum am putut observa însă că peste tot este un șantier. Dar trebuie să menționăm că Zărandul are doi gospodari în fruntea sa: primarul Gheorghe Dudaș și viceprimarul Dimitrie Toduța.

În momentul documentării noastre, primarul era plecat la București pentru câteva proiecte, iar discuția noastră a fost purtată cu domnul Dimitrie Toduța, viceprimarul comunei.

Domnule viceprimar, în Zărand este un adevărat șantier.

Da, așa este. Acum lucrăm la asfaltări, după cum ați putut observa și dumneavoastră. Lucările la asfaltare sunt realizate de firma INTECO HOLDING. Suntem onorați și în același timp încântați că această firmă a prins lucrările în comuna noastră. Lucrările sunt realizate ca la carte, vorbim aici de calitate, dar și de cantitate. În sensul că firma ne-a acordat un bonus: parcare la Bisericile Ortodoxe și Catolice, plus intrarea la Capela mortuară. Nu știu dacă vreo altă firmă ar fi făcut un astfel de gest.

Aici vă întrerup puțin, domnule viceprimar. Patroni și oameni de afaceri precum Ovidiu Palcu, patronul firmei INTECO HOLDING, de multe ori sunt dați la o parte. Aruncați o privire la drumul Arad – Șiria – Pâncota și cu asta am spus totul: lucrare abandonată, iar ce s-a făcut până acum este prost efectuat. Dar să revenim la subiectul nostru de astăzi domnule viceprimar și v-aș întreba ce lucrări mai aveți?

Da, asfaltarea pe care am avut-o prevăzută este realizată în proporție de 90% pe o suprafață de aproape șase kilometri, în Zărand și Cintei. Se lucrează la Centrul de permanență și aici avem lucrarea executată în proporție de 75%, la fel și Capela mortuară în Zărand.

Începem și la canalizare în perioada următoare în cele două localități Zărand și Cintei. Avem lucrări finalizate la școlile gimnaziale în cele două localități Zărand și Cintei, nu ne mai rămâne decât să facem recepția. La Căminul Cultural urmează să se facă licitația. Avem proiecte în derulare la sala de sport, la fel și la sediul nou al primăriei. Aici așteptăm finanțare.

Chiar că nu am stat la taifasuri, ci ne-am implicat serios în dezvoltarea comunei noastre. Așa cum am discutat, însă te omoară birocrația. Mai avem și tranșa a doua de asfaltări, aprobată pe o suprafață de șase kilometri și ne gândim să o facem tot cu acest constructor.

Am omis să vă spun că avem deja aparatura și echipamentul de fizioterapie.

Domnule viceprimar, la ce așteaptă atâta lume la rând, la sediul primăriei?

Aici se lucrează la Cadastru intravilan și extravilan și știți cât îi costă pe oameni? Nimic. Îl facem gratuit.

Este mare lucru, domnule viceprimar! Pentru că prin alte părți, pentru un petec de pământ, plătesc bieții oameni câte 100 de lei. Nu știu ce să mai spun. Aici este vorba despre cum îl privești pe cetățean. Când ai nevoie de el îi arăți fața, iar când el are nevoie de cei care sunt responsabili le arată spatele. La dumneavoastră este cu totul altfel, ceea ce se și dovedește în comunitate.

Opinii de la cetățeni

Ne bucurăm de ce oameni avem în conducerea primăriei acum“, ne-au precizat mai multe persoane din Cintei.

Voicu Sida

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.