primarie ZarandChiar dacă în ultimii ani tot mai mulți români tineri se întorc acasă de prin străinătate – poate datorită crizei, poate datorită… dorului de casă, poate datorită constatării că unele afaceri pot fi profitabile și aici – în zonele noastre rurale se menține tendința generală de scădere a populației.
Bunăoară, la Zărand s-au înregistrat anul trecut un număr 24 de nașteri: 9 la Zărand și 15 la Cintei (satul aparținător). Din acest total, fetițele au fost mai multe și mai trebuie adăugat că au fost și două cazuri de gemeni. La acest număr se mai adaugă și patru înregistrări de nou-născuți „străini“. Este vorba de copii mai mărișori – chiar și de doi anișori, născuți în țările unde părinții lor – cu adresa stabilă în comuna Zărand –              s-au dus să muncească, respectiv Spania, Franța, Italia.
Însă, tot în decursul anului trecut s-au înregistrat și 30 de decese, ceea ce dă tendința descendentă a numărului populației, chiar dacă față de anul anterior – 2011, în 2012 au fost totuși mai puține decese.
„Generic vorbind, chiar dacă populația comunei, după datele ultimului recensămând din 2011, oscilează ușor în jurul a 2.500 persoane, față de recensământul anterior, din 2002 se constată o scădere cu circa 200 de persoane, adică un procent semnificativ“ concluziona Elena Pașca, consilier de stare civilă din Zărand.
Ar mai fi de spus că, în compensație, în comună – în special în satul Cintei s-au stabilit un număr semnificativ de familii venite din zone nordice ale țării, cu situație mai grea, atrase fiind de prețurile rezonabile ale caselor, dar mai ales de noile locuri de muncă înființate prin investi­țiile străine – și nu numai, din satul Nădab (sat aparținător de orașul Chișineu-Criș, cunoscut pentru dezvoltarea sa excepțională) și de care Cintei este la doar câțiva kilometri distanță.

Recomandările redacției