După cum se ştie deja, Centenarul administrației românești în Arad va fi sărbătorit în data de 17 mai când se vor împlini o sută de ani de la intrarea Armatei Române în oraș. Arădenii vor avea ocazia să admire o reconstituire istorică a marelui eveniment, inclusiv o paradă a ostaşilor cu uniformele vremii. Iar, dacă nu ar exista zâzania politică dintre PNL şi PSD Arad, ar putea să vadă şi o defilare a armatei de astăzi, cu tehnică militară. Ei, bine, să vedem ce se întâmplă şi din ce cauză defilarea este, în proporţie de 99%, anulată.

Primo tempo: Prefectura emite un Comunicat în care anunţă că “ Organizarea defilării cu efective și tehnică militară aparținând structurilor județene ale Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Apărării Naționale cu prilejul Centenarului administrației românești în Arad este pusă în pericol deoarece Comisia de sistematizare a circulației din Primăria Municipiului Arad întârzie nejustificat acordarea avizului necesar pentru închiderea temporară a circulației pe un sens al bulevardului Revoluției “. D-na Prefect, Florentina Horgea, spune că „Această întârziere ține de voința primarului Aradului și e de neînțeles atitudinea sa pentru că au fost organizate astfel de evenimente și cu alte ocazii iar centrul orașului se închide fără probleme pentru evenimente sportive sau recreative. Acum, când avem o sărbătoare care marchează Centenarul administrației românești a Aradului intervine acest blocaj suspect. Nu înțeleg motivele întârzierii, mai ales că și Primăria organizează propriile manifestări cu ocazia Centenarului administrației românești a orașului, evenimente pentru care de altfel a și fost alocată o sumă importantă de bani. Din păcate, Armata, Jandarmeria, Poliția, Pompierii, Poliția de Frontieră, Prefectura sunt împiedicate de primăria Aradului să marcheze așa cum se cuvine o sărbătoare strâns legată de Centenarul României Mari”.

 

Armata, prinsă în ambuscadă “

Secundo tempo: Viceprimarul Călin Bibarţ, după ce a citit Comunicatul Prefecturii, organizează o conferinţă de presă, în care ne spune că vina anulării defilării aparţine exclusiv Prefecturii. Mai exact, acesta susţine că a discutat cu d-na Prefect şi au căzut de acord ca manifestările Prefecturii, inclusiv defilarea, să fie integrate în megaspectacolul organizat de către Administraţie. A doua zi, însă, afirmă Bibarţ, d-na Prefect a cerut ca marea manifestare să fie devansată, în aşa fel încât totul să se încheie la 0ra 14,00, pentru că domnia sa are întâlnire cu ministrul Ecaterina Andronescu. Iar, pentru că Primăria nu a fost de acord cu aceasta, Prefectura a renunţat la colaborare. Drept urmare, Primăria a luat legătura cu armata, solicitând ca defilarea să fie integrată în programul ei, dar armata a refuzat. Cât despre acuzele d-nei Prefect referitoare la tergiversarea avizelor, Bibarţ zice că onor comisia nu are cum să avizeze două manifestări în aceeaşi zi, în acelaşi loc. Mai mult, susţine vicele, Prefectura nu are nici avizul Comisiei de Adunări Publice, pentru că nici măcar nu l-a cerut.

O fi de vină…Iohannis?

  • am întrebat pe vicele Bibarţ dacă nu cumva refuzul devansării manifestărilor este legat de posibila venire, de la Timişoara, a preşedintelui Iohannis. A răspuns că nu nu se ştie oficial nimic despre vizita preşedintelui şi că acesta va veni doar dacă agenda i-o va permite. Pe scurt, nu are importanţă dacă Prefectura a cerut schimbarea programului în aşa fel încât acesta să se termine înainte de posibila venire a lui Iohannis sau dacă Primăria a refuzat propunerea doar pentru ca Iohannis să poată participa. Important este doar faptul că, iată, încă un eveniment important pentru Arad şi pentru arădeni este afectat de răfuiala politică a PNL cu PSD, că nu există armonie şi înţelegere în folosul tuturor arădenilor, ci prevalează interesul electoral al acestora.

Recomandările redacției