Deși par minusculi și fragili, ţânţarii sunt foarte deranjanţi. Femelele se hrănesc cu sângele mamiferelor, printre care și oamenii, iar în urmă lor pe piele rămân porţiuni înroșite și umflate care provoacă prurit (mâncărimi). Cum putem scăpa, însă, de problemele cauzate de ţân­ţari? Există mai multe metode, scrie Click.
Metode naturale prin care scăpăm de țânțari
l Lămâie – Taie patru felii de lămâie, pune-le timp de o oră la fiert în 250 ml apă. Adaugă apa când este nevoie, răceşte apoi soluţia, filtreaz-o şi pulverizeaz-o în camere.
l Busuioc – Pune bucheţele de busuioc în dreptul ferestrelor sau cumpără ghivece cu busuioc pe care să le aşezi pe pervazul geamurilor. Poţi încerca şi cu alte plante aromatice precum rozmarin sau pelin.
l Frunze de nuc – Pune într-un bol din sticlă sau inox mai multe frunze de nuc şi dă-le foc. Plimbă-te în fiecare încăpere a casei şi lasă fumul să se împrăştie. El va aroma camerele, dar va goni şi ţânţarii datorită concentraţiei mari de iod. Dacă nu vrei să le dai foc, pune frunzele într-un bol şi lasă-le în încăperile casei tale.
l Plante aromatice – Plantează în ghi­vecele de la fereastră cimbru, busuioc sau mărar. Ţânţarilor nu le place mirosul acestor plante aromatice.
l Uleiuri esenţiale – Pune în lampa de aromaterapie câteva picături de ulei esen­ţial de mentă, cedru, eucalipt. Aromele vor ţine la distanţă ţânţarii din casa ta.
l Muşcatele – Aşază la geamurile ca­sei tale ghivece cu muşcate. Acestea, pe lângă faptul că sunt foarte frumoase, ţin la distanţă ţânţarii.
l Lavanda – are un miros plăcut şi liniş­titor, însă ţinută în bucheţele la geam, în soare, va împiedica insectele să intre în casă.
l Mentă – Atât muştele cât şi ţânţarii nu suportă mirosul de mentă. Deci, cumpără unul sau două ghivece cu mentă şi pune-le pe pervazul camerelor din locuinţa ta.
l Usturoiul – Pisează câţiva căţei de usturoi şi pune-i într-un bol. Aşază recipientul pe noptiera de lângă pat sau, dacă te deranjează mirosul, ţine-l pe masă. În camera respectivă nu vei mai avea nici un ţânţar.
l Iarba mâţei – Această plantă, care mai este cunoscută şi sub denumirea de menta-pisicii, ţine departe ţânţarii prin uleiul esenţial pe care îl degajă. Se pare că această plantă este mai puternică decât orice spray pe care îl găseşti în comerţ.

Recomandările redacției