Fumătorii ştiu cel mai bine cât de dificilă este să se lase de ţigări. Însă avantajele pentru sănătate, pe termen scurt şi mediu, merită tot efortul!
Imediat după renunţarea la fumat, apare aşa-numitul sevraj nicotinic, care include o serie de simptome de ordin fizic şi psihic. În principal, acestea sunt puse pe seama scăderii nivelului nicotinei din sânge. Astfel, apar dureri de cap, creşterea poftei de mâncare, tremur, transpiraţii, anxietate sau furie.
Pentru multe persoane, renunţarea la fumat este o misiune destul de grea. Acest lucru are legătură cu dependenţa de nicotină, care induce modificări comportamentale şi psihologice.
Sfaturi de care să ţii cont
1. Fixează-ţi o dată când urmează să te laşi de ţigări şi respect-o.
2. După ce te-ai decis să renunţi la fumat, impune-ţi să rezişti tentaţiei de a reaprinde o ţigară.
3. Aruncă-ţi eventualele ţigări rămase, brichetele şi scrumierele.
4. Scrie pe o listă care sunt riscurile fumatului şi beneficiile renunţării la ţigări şi păstreaz-o la vedere.
5. Cereţi-le celor din familie/anturaj să nu fumeze în prezenţa ta şi evită locurile în care se fumează.
6. Anunţă-ţi apropiaţii că te-ai lăsat de fumat şi cere-le sprijinul.
7. Schimbă-ţi rutina în ceea ce priveşte locurile sau situaţiile asociate fumatului.
8. În cazul în care ai avut o perioadă de cumpănă şi te-ai reapucat de fumat, nu fi descurajat. „Şi în recăderi există o lecţie de învăţat şi vei ieşi mai puternic şi mai înţelept din situaţie”, afirmă medi­cul psihiatru Vlad Stroescu.
9. În momentul în care simţi nevoia imperioasă de a fuma, ocupă-ţi timpul cu diverse activităţi care să-ţi distragă atenţia: mestecă gumă, bea apă, spală-te pe mâini, plimbă-te. Dorinţa arzătoare de a fuma nu durează, în general, decât 5 minute.
10. Spune-ţi în permanenţă că, indife­rent de cât de grele sunt stările prin care treci acum, merită tot efortul în ceea ce priveşte avantajele pentru sănătate.

Recomandările redacției