Fără îndoială, Aradul stă mult mai bine la capitolul oportunități de angajare decât acum doi ani. Însă în domenii precum silvicultură și agricultură, precum și pentru întreținere de clădiri și spații verzi, angajatorii se folosesc mult de zilieri.

Mai bine de 140 de firme și instituții arădene declaraseră la Inspectoratul Teritorial de Muncă, că folosesc zilieri, iar situația fusese actualizată cu ultimul trimestru al anului trecut.
Legea Zilierilor a fost schimbată chiar în ultimele zile ale anului precedent, astfel că modificările sunt în vigoare chiar de la începutul anului acesta. Cei care nu respectă prevederile – fie că vorbim de firme angajatoare, cât și de zilieri sunt pasibili de sancțiuni de la Inspectoratul Teritorial de Muncă.

Astfel, atât angajatorii, cât și persoanele care doresc să lucreze în acest regim de muncă trebuie să știe că, potrivit noilor prevederi, o persoană poate presta cel mult 120 zile pe an calendaristic, indiferent de beneficiarul la care prestează, cu excepția celor care presteaza in domeniile: cresterea animalelor în sistem extensiv, pășunatul sezonier al bovinelor, ovinelor, cabalinelor, activități sezoniere în cadrul grădinilor botanice aflate în subordinea universitatilor acreditate și în domeniul viticol. În aceste patru domenii, perioada maximă de muncă a zilierilor este de 180 de zile într-un an calendaristic.

Beneficiarul nu se poate folosi de o persoană mai mult de 25 de zile calendaristice în mod continuu, în activitățile de zilier. În caz contrar, prestarea se efectuează pe baza de contract de muncă pe perioada determinată.

Munca necalificata cu caracter ocazional a zilierilor se poate presta numai în domeniile agricultură, silvicultură – cu excepția exploatării forestiere, vânătoare, pescuit și acvacultura.
„Beneficiarul nu poate utiliza zilieri pentru desfășurarea de activități în beneficiul unui terț. Ca o noutate, în cazul în care nu se respectă această prevedere, pe lângă beneficiar, poate fi sancționat și zilierul, cu amendă cuprinsă între 500 si 2.000 lei. Beneficiarul este sancționat cu amenda de 6000 lei. În cazul in care beneficiarul folosește zilieri pentru alte activități decât cele expres reglementate de prezenta ordonanță de urgență, acesta se sanctionează cu amenda de la 10.000 la 20.000 lei“, subliniază reprezentanții ITM Arad.

Recomandările redacției