PRIMAPeste 50 de arădeni s-au adunat aseară pe platoul Palatului Administrativ pentru a marca împlinirea unui an de la debutul protestelor anitiprezidenţiale şi antiguvernamentale. Cei prezenţi în faţa Primăriei Arad au scandat lozinci împotriva preşedintelui Traian Băsescu, dar şi a primarului Gheorghe Falcă şi au afişat pancarde pe care scria: „Celula este în faţă”, având o poză cu primarul Falcă, „-16%”, ca aluzie la mărirea impozitelor şi a taxelor locale de către PD-L şi „Jos Băsescu”. „Principala revendicare a fost: «Jos Băsescu!». Zeci de mii de voci au cerut demisia sau demiterea preşedintelui care nu îi mai reprezenta. În timp însă, lista revendicărilor s-a extins, protestatarii cerând demisia Guvernului Boc şi, mai apoi, Ungureanu, acestea fiind şi două dintre succesele obţinute în cele câteva luni de manifestaţii de stradă. Aici, în Arad, s-a protestat luni în şir, chiar dacă autorităţile locale şi reprezentanţii Jandarmeriei au încercat din răsputeri să oprească această mişcare. Protestatarii au fost denigraţi, au fost amendaţi, iar unii chiar agresaţi fizic. Totuşi, nu au cedat. Lista revendicărilor noastre, ale protestatarilor arădeni, depusă la toate instituţiile reprezentative ale Statului, cuprindea zece puncte, pornind de la demisia sau demiterea preşedintelui Traian Băsescu, dar incluzând şi altele la fel de importante: interzicerea prin lege a traseismului politic, controlul averii demnitarilor la terminarea mandatului, din oficiu, fără sesizarea ANI, depolitizarea Justi­ţiei şi a celorlalte instituţii bugetare, alegeri locale în două tururi de scrutin şi adoptarea Legii Lustraţiei. Acum, la un an de la declanşarea mişcărilor de stradă, suntem nemulţumiţi că principala revendicare nu a fost încă soluţionată, în ciuda unui referendum care a arătat în mod categoric că majoritatea alegătorilor nu îl mai doresc pe Traian Băsescu la Cotroceni. Suntem la fel de hotărâţi ca şi în urmă cu un an să milităm în continuare, chiar dacă prin alte mijloace, până la îndeplinirea acestui deziderat”, a spus Eduard Hoffmann, unul dintre protestatari.
Un alt lider al protestatailor de anul trecut, actualmente lider al asociaţiei „Arad kilometrul 0”, Dan Ciucuriţă a spus că scopul întâlnirii de ieri a fost marcarea unui an de la începutul protestelor. „Am protestat zi de zi, timp de aproape două luni. Din păcate, pe plan local, foarte multe dintre dorinţele noastre nu s-au realizat. Falcă a fost reînvestit primar, cu toate că procesul lui de corupţie continuă de atâţia ani. Mi-e greu să cred că cei care îl judecă mâine (n.r. astăzi) au sânge în instalaţie, vorba lui Igaş – să îi facă ceva”, ne-a declarat Dan Ciucuriţă.
Ioan Vârtaci se arată nemulţumit, la un an de la începerea protestelor, de faptul că Traian Băsescu controlează Justiţia. „Cerem arbitrajul Comisiei de la Veneţia în problema justiţiei şi a CSM. Băsescu controlează Justiţia prin intermediul unei găşti de procurori şi judecători care astfel au pactizat cu infractorul”, spune Ioan Vârtaci.

  • coi' ect spune:

    ete na, au aparut cei de la ONG-ul: mina intinsa !

  • Edy- Bravo aradeni! spune:

    Toti si-au facut treaba civilizat. Protestatarii organizati, fortele de ordine prezente au supravegheat corect protestul, presa echidistanta, obiectiva. Felicitari!

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției