Zeci de arădeni au rămas infirmi după ce s-au accidentat la locul e muncă, în diferite împrejurări. Inspectoratul Teritorial de Muncă a făcut o situație a numărului de accidente de muncă produse în județ, în cursul anului trecut.

În cursul anului trecut s-au înregistrat 84 de accidente muncă, soldate cu 94 de persoane accidentate. Șapte persoane și-au pierdut viața în urma acestor acidente. Un număr de 70 de persoane au rămas cu incapacitate temporară de muncă. Numărul acidentelor de muncă a fost mai mare decât acum doi ani.

„Din cele 94 de persoane accidentate ,19 persoane au fost implicate în accidente de muncă de traseu şi nouă persoane în accidente de munca de circulaţie.

Au mai fost comunicate 21 accidente mortale petrecute pe raza judeţului Arad precum şi în afara graniţelor ţării, precum Austria, Bulgaria. De asemenea, s-au înregistrat accidente pe teritoriul altor județe – Caraș– Severin, București, Constanța“, a susținut Ecaterina Isac, inspector șef al InspectoratuluiTeritorial de Muncă.

Potrivit  ITM Arad, cauzele care au generat accidentarea arată că, cele mai multe accidente au avut loc datorită efectuării necorespunzătoare de comenzi şi manevre. De asemenea, în rândul celor mai frecvente cauze de accidente se numără neefectuarea la timp a operaţiilor indispensabile securităţii muncii şi operaţii greşite de muncă.

Analiza împrejurărilor în care s-au produs accidentele de muncă arată faptul că cele maimulte accidente au avut loc prin prindere, lovire, strivire de maşini, utilaje în funcţiune.

„Pentru a conștientiza atât angajatorii, cât și lucrătorii asupra importanței securității și sănătății în muncă, colectivul Compartimentului Securitate și Sănătate în Muncă din cadrul ITM Arad a realizat, de-a lungul anului 2015, mai multe sesiuni de informare șiinstruire, în cadrul cărora au fost prezentate materiale informative și exemple de bune practici în domeniul securității  și sănătății la locurile de muncă. Aceste acțiuni de informare se continuă și pe parcursul anului 2016. Întrucât s-a observat o creștere a numărului de accidente de muncă față de anii precedenți, este necesară îmbunătățirea gradului de conștientizare atât a lucrătorilor cât și a angajatorilor, în ceea ce privește respectarea normelor de securitate a munciI“, a conchis inspectorul șef al ITM Arad.

Recomandările redacției