internatiChiar dacă prin temperaturile înregistrate sezonul rece pare încă destul de departe, infecţiile de sezon nu s-au lăsat aşteptate, făcând victime în special în rândul copiilor cu vârste de până la un an. Într-o singură săptămână, nu mai puţin de 50 de bebeluşi au trebuit să fie internaţi, starea lor de sănătate fiind grav afectată.
„În cursul săptămânii trecute, au fost înregistrate un număr de 1.325 de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, cea mai afectată grupă de vârstă fiind cuprinsă între 5 şi 14 ani, aici întâlnindu-se 434 de cazuri. Din totalul cazurilor, 39 au fost internate, cei mai afectaţi fiind copiii cu vârste de până la un an, în număr de 24“, ne-a declarat dr. Loredana Ungureanu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Arad.
De asemenea, s-au înregistrat şi 410 pneumonii, grupa de vârstă cea mai afectată fiind cuprinsă între 15-49 de ani, cu 119 cazuri. Un număr de 48 de bolnavi au contactat o formă severă, fiind nevoie de internarea lor în spital. Bebeluşii au fost, şi în acest caz, cei mai afectaţi, în număr de 23.
„Pneumonia este o boală cu denumirea populară «aprinderea de plămâni» şi poate avea o formă acută sau cronică (de durată) ce se manifestă prin inflamaţia căilor pulmonare sau a ţesutului pulmonar. Grupele de risc sunt reprezentate de persoanele cu imunodepresie, persoanele în vârstă şi copiii mici“, mai spune dr. Loredana Ungureanu.  Se estimează că 5% din totalul persoanelor internate în spital suferă de pneumonie. Aproximativ 1 până la 5% din bolnavi au contractat boala prin manevre iatrogene (tehnici medicale). S-a constatat că vârful de incidenţă este atins mai ales de pneumoniile virale şi cele produse de pneumococi în lunile reci ale anului.
În cazul pneumoniei, la nivel pulmonar se desfăşoară procesul vital al respiraţiei. Oxigenul trece din căile respiratorii în sânge, iar produşii de catabolism, cum ar fi dioxidul de carbon, sunt transferaţi din sânge în căile respiratorii, pentru a fi eliminaţi la exterior. Astfel, medicii atrag atenţia că deteriorarea funcţionalităţii pulmonare poate pune în pericol viaţa pacientului.

Recomandările redacției