raceliTemperaturile înregistrate în ultima perioadă au avut un efect negativ în special asupra bebeluşilor. Într-o singură săptămână, nu mai puţin de 45 de copii cu vârste cuprinse între zero şi un an, au fost internaţi în spital după ce au fost diagnosticaţi cu infecţii severe de sezon.

Cei mai mulţi, în număr de 24, au fost diagnosticaţi cu infecţii acute ale căilor respiratorii. „Un număr mare de cazuri, 21, au fost şi în rândul copiilor cu pneumonie, care au necesitat internare. Pneumonia este o boală cu denumirea populară «aprinderea de plămâni» şi poate avea o formă acută sau cronică (de durată) ce se manifestă prin inflamaţia căilor pulmonare sau a ţesutului pulmonar. Grupele de risc sunt reprezentate de persoanele cu imunodepresie, persoanele în vârstă şi copiii mici. Se estimează că 5% din totalul persoanelor internate în spital suferă de pneumonie. Aproximativ 1 până la 5% din bolnavi au contractat boala prin manevre iatrogene (tehnici medicale). S-a constatat că vârful de incidenţă este atins mai ales de pneumoniile virale şi cele produse de pneumococi în lunile reci ale anului“, ne-a declarat dr. Laura Nicolescu, directoarea Direcţiei de Sănătate Publică Arad.

În cazul pneumoniei, la nivel pulmonar se desfăşoară procesul vital al respiraţiei. Oxigenul trece din căile respiratorii în sânge, iar produşii de catabolism, cum ar fi dioxidul de carbon, sunt transferaţi din sânge în căile respiratorii, pentru a fi eliminaţi la exterior. Astfel, medicii atrag atenţia că deteriorarea funcţionalităţii pulmonare poate pune în pericol viaţa pacientului.

Deşi ne aflăm în plină perioadă de iarnă, medicii recomandă în continuare vaccinarea antigripală. Grupele considerate la risc şi pentru care se recomandă vaccinarea antigripală  sunt persoanele cu vârsta cuprinsă între 6 luni-64 ani cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, astm , infecţie HIV; gravidele; medicii, cadrele sanitare şi personal auxiliar din spitale, ambulatorii, inclusiv salariaţii din instituţiile de ocrotire a copiilor şi bătrânilor, din unităţile de bolnavi cronici, care vin în contact respirator cu pacienţii sau asistaţii; adulţii şi copiii rezidenţi în instituţiile de ocrotire socială, precum şi persoane care acordă asistenţă medicală, socială şi îngijiri la domiciliu persoanelor cu risc înalt, precum şi toate persoanele peste 65 ani.

Adrian Cotuna

Recomandările redacției