Lacune, lipsă de asumare și secretizare – sunt cuvintele care pot descrie pe scurt, situația actuală din sistemul medical arădean. După cum s-a expus în toată media arădeană, Direcția de Sănătate Publică și nu numai nu a fost de acord cu testarea primilor pacienți suspectați, respectiv diagnosticați cu SARS-CoV-2. Vorbim despre tatăl medicului arădean, Carmen Cîrdei, decedat de curând și despre pastorul Ioan Şerban, trecut în neființă săptămâna trecută, în aceeași zi în care rezultatul testării a indicat pozitiv pentru el. Oficial, pastorul Șerban a fost raportat de autorități ca fiind primul arădean din comunitate infectat, însă potrivit informațiilor noastre, raportarea este puțin spus discutabilă. Surse din sistemul medical arădean care doresc să-și păstreze anonimatul confirmă că nedumeririle și neîncrederea arădenilor sunt îndreptățite. Într-adevăr, DSP a dispus testarea cadrelor medicale arădene, însă abia după ce situația a scăpat de sub control. Acum, de teama virusului, de teama problemelor vor să iasă din sistem mai mulți medici, prin pensionare. 

Cadre medicale revoltate susțin că toate aceste nereguli se datorează în primul rând organizării deficitare și lipsei de asumare. Crunta pandemie a lovit pe neașteptate. Unii medici recunosc că sistemul medical arădean n-a avut nicio procedură clară de gestionare a situației și că au lipsit materialele de protecție și echipamentele medicale necesare.

Testările s-au făcut târziu

Zeci de cadre medicale și personal auxialiar s-au expus infectării cu coronavirus în Spitalul Județean Arad, precum și în Spitalul Oășenesc Ineu, care a și intrat în carantină. În unitatea din Ineu a fost internat vârstnicul tată de cadru medical, care fusese plecat în Israel împreună cu fiica Carmen Cîrdei. Întreaga comunitate a cerut testarea acestuia, pe fondul simptomatologiei. Oficial, testarea pentru COVID-19 a fost negativă însă la scurt timp, cadre medicale din Ineu s-au îmbolnăvit.

La Arad, în ambele cazuri s-a procedat asemănător, iar Direcția de Sănătate Publică a invocat „respectarea metodologiei și criteriilor pentru testare“, ca justificare pentru netestare.

Din informațiile noastre s-au făcut peste 200 de testări și au venit rezultate pentru peste 80 de persoane. „Toți contacții tatălui medicului Cîrdei sunt fie pozitivi, fie netestați. Testarea s-a făcut foarte târziu și de aceea a ieșit negativ. Mulți medici au insistat să i se facă testarea de când s-a observat că sunt simptome de infectare în cazul pacientului. Testul s-a făcut târziu și a ieșit fals negativ, pentru că i s-au administrat antiretrovirale și antibiotice înainte. Testarea trebuia făcută înainte, de la bun început. Pacienții nu au fost izolați. Medicii care au interacționat cu cei doi pacienți (n.a tatăl medicului Carmen Cîrdei și pastorul Șerban) au simptome de ceva timp. Deși, deja erau probleme după primul caz, și în cazul pastorului Șerban au fost necesare insistențe pentru testare, dovadă că la data rezultatului, acest om și-a pierdut viața. S-au infectat medici și asistenți de pe UPU, Boli Infecțioase,ATI…Este halucinant…Direcția de Sănătate Publică nu vrea nici acum să se facă teste. Rezultatele testelor au parvenit haotic medicilor. Oamenii au așteptat disperați după rezultate și nu înțeleg după ce criterii s-au comunicat acestea, Din păcate…sunt multe persoane infectate. Până să se agraveze lucrurile, factorii de decizie au stat închiși în birouri, au ținut de scaune…“, ne-a povestit un cadru medical care vrea să-și păstreze anonimatul.

Trebuie subliniat că nu vorbim doar de lucruri ce par a fi suspecte. Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad a început urmărirea penală cu privire la ceea ce s-a întâmplat la Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad și Spitalul Orășenesc Ineu, în legătură directă cu Direcția de Sănătate Publică.

Între cadrele medicale infectate se numără medici din Ineu, medici de pe secția de Boli Infecțioase, medici de pe Gastroenterologie și chiar de la spitalul Matern. De asemenea, au luat virusul și cadre medicale din noul spital TBC, destinat suspecților și bolnavilor de COVID-19.

Teama că i-ai infectat pe cei dragi

Între medicii care s-au expus infectării alături de alte cadre medicale, diagnosticate pozitiv zilele trecute s-a numărat și medicul de pe UPU, Bogdan Pițiș. Cazul acestuia a fost prezentat pentru prima dată în cotidianul nostru, când am atras atenția că acesta este izolat la domiciliu. Acesta a avut simptomatologie clar suspectă și a cerut testarea pentru COVID-19, testare care s-a cam lăsat așteptată. Într-un final, testul pentru SARS-CoV-2 a ieșit pozitiv, așa cum se aștepta.

Joi seara, medicul arădean, tată și soț – și-a arătat îngrijorarea și teama postând pe Facebook un mesaj disperat prin care a făcut public faptul că, deși a fost testat de trei zile, nu are niciun rezultat. Medicul cunoaște cel mai bine la ce s-a expus el și colegii lui în spital, având în vedere că, în urmă cu câteva zile și-a pierdut viața pastorul arădean diagnosticat cu COVID-19.

Sunt foarte mâhnit de ceea ce se întâmplă. Văd și citesc atâtea postări și chiar articole în media locală, medici infectați, aparatură, grijă față de cetățeni, chiar că s-au primit rezultatele testărilor cadrelor medicale. Am zis că tac dar nu mai am încotro. De câteva zile aștept rezultatul testării pentru SARS-cov2, în urma expunerii. Nici la această oră NU am primit rezultatele.

Am sunat la Prefectură, DSP Arad, Spitalul Victor Babeș Timișoara, nimeni nu știe nimic. Domnule Iohannis, dl. Orban, dl. Tătaru, dl. Arafat, fac un apel la dvs. vă rog să mă ajutați. De 3 zile am început să fiu simptomatic și nimeni nu știe nimic, sau nu se vrea. Sunt acasă, izolat cu 3 copii și soția!!!”, a fost mesajul medicului arădean, postat joi.

Medicul Bogdan Pitiș, care și-a riscat viața expunându-se infectării cu COVID-19 a mai postat un mesaj de conștientizare, un mesaj de suflet: „(…)Bucurați-vă de viață, de ceea ce aveți și nu vă plângeti de ceea ce vă lipsește ! Prețuiti persoanele dragi pe care le aveți lângă voi…nu se știe cât vor fi lângă voi! Nu ratați momentele mici ale vieții în așteptarea altora mărețe…s-ar putea să nu apară niciodată ! Lucrurile mici fac oamenii să se simtă mari! Viața e frumoasă atât timp cât știi să te bucuri de ea împreună cu prietenii, familia….gândește-te că unii nu au nici măcar ceea ce ai tu,nu rata momentul de a te bucura când ai ocazia!!!“

Rezultate așteptate zile întregi

Deznădejde și revoltă, pe bună dreptate au simțit și soții Nicolescu, după ce medicul de pe ATI, Cristian Nicolescu de la Spitalul Județean a așteptat zile întregi rezultatul testării pentru COVID-19. Cei doi sunt autoizolați acasă.

Din fericire, starea medicului Cristian Nicolescu este una bună iar rezultatul testului a fost negativ. „Ambii stăm din conștință acasă, din responsabilitate. Soțul este carantinat, însă eu apar oficial în izolare. La noi nu se face nici măcar diferența între izolare și carantină. Soțul meu a fost testat luni și nici acum (vineri dimineața n.a) nu a primit rezultatul testării. Asta, în ciuda insistențelor noastre la Direcția de Sănătate Publică, de unde primim răspunsuri execrabile. Ce se întâmplă acolo?! Este inadmisibil ce se întâmplă, este inadmisibil să fim tratați așa. Ținând cont că, după cum se știe, un test poate ieși azi negativ și peste trei zile pozitiv. Din fericire, soțul meu se simte bine și nu are simtomatologie, însă suntem conștienți că poți fi asimptomatic. Mor oamenii și DSP nu face nimic! Trebuie să se ia măsuri“, ne-a declarat vineri, 27 martie, medicul Laura Nicolescu. Ulterior, aceasta a susținut că, din fericire, testul a fost negativ în cazul doctorului Nicolescu, de pe ATI.

Medicul primar de pe Secția Interne și Gastroenterologie de la Spitalul Județean Arad, Annamaria David a fost diagnosticată cu coronavirus și internată la Timișoara. Și aceasta a postat un mesaj de încurajare pe rețelele de socializare, adresat colegilor.

Mai multe cadre medicale așteaptă disperate rezultatele testării, în timp ce pentru alții, testarea a indicat deja pozitiv.

Resurse orientate spre spital

Consiliul Județean, împreună cu societatea civilă (n.a firme și donatori individuali) au infuzat în spital, sume importante de bani, în ultimele zile. Consiliul Județean a alocat un milion de euro pentru Spitalul Clinic Județeean de Urgență, chiar la finele săptămânii trecute. Tot atunci s-a primit primul aparat de testare pentru COVID-19, care va fi instalat la fostul municipal în curând.

Vineri s-au primit materiale de protecție: combinezoane complete de unică folosință, filtre pentru camere de izolare și transport, dezinfectanți, echipamente și instrumentar necesar. Un al doilea aparat de testare pentru coronavirus ar urma să ajungă în viitorul apropiat la Arad. Nu în ultimul rând, s-au amenajat cele necesare pentru act medical optim în secție ATI, la spitalul TBC. Practic, acum s-au luat măsuri pentru a se rezolva din neajunsuri. Rămâne de văzut cum vor fi de acum gestionate cazurile de îmbolnăvire, suspiciunile și ce se va întâmpla cu personalul medical îmbolnăvit.

Luni, într-o conferință, autoritățile – reprezentanți ai DSP, CAS și ai Spitalului Județean s-au ferit să dea răspunsuri vizavi de cauzele infectării numărului mare de cadre medicale și de numărul de teste făcute. S-a comunicat că, de acum înainte există materiale de protecție, aparatură și s-a stabilit aceeași procedură de gestionare a cazurilor de COVID-19, ca la Spitalul Victor Babeș Timișoara – un model în țară.

Recomandările redacției