„În perioada aprilie-mai 2020, în calitate de concubin al mamei persoanei vătămate și abuzând de poziția sa recunoscută de încredere asupra persoanei vătămate minore, inculpatul X a întreținut, în repetate rânduri, raporturi sexuale consimțite cu persoana vătămată minoră, în vârstă de 15 ani, la domiciliul acesteia din Y, județul Arad”, este doar unul dintre cazurile de act sexual cu un minor notate într-un rechizitoriu al unui parchet de pe lângă o judecătorie din județul Arad. Infracțiunile implicând minori pot fi însă și mai grave, incluzând violul, coruperea sexuală a minorilor, racolare a minorilor în scopuri sexuale sau hărțuire sexuală. Am trimis întrebări parchetului de pe lângă fiecare judecătorie din județul Arad, însă am primit răspunsuri doar de la trei.

La Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad au fost înregistrate în anul 2020, 13 dosare de viol, 2 dosare de agresiune sexuală (toate pentru minori și majori), 7 dosare de act sexual cu un minor și 3 dosare de corupere sexuală a minorilor. În total, 19 dosare au vizat persoane vătămate minori. În aproape toate dosarele, inculpații erau bărbați și – foarte important – în cinci dosare, agresorii erau părinți sau rude ale minorului. 4 dosare au avut autori necunoscuți și într-un dosar era vorba de mai mulți agresori. Din 28 de dosare înregistrate în cursul anului 2020, au fost soluționate 16 dosare. Totuși, în doar patru dintre dosare era vorba de o trimitere în judecată. 2 dosare penale au fost declinate către DIICOT și 12 dosare au avut parte de o clasare. Într-unul dintre dosare a fost vorba de o abordare pe Internet a victimei.

În anul 2020, au fost înregistrate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Chișineu-Criș două dosare de viol, două dosare de agresiune sexuală (ambele cumulând cazuri cu minori și majori) și 5 dosare de act sexual cu un minor. Din toate acestea, în 7 dosare persoanele vătămate au fost minori. Toți inculpații au fost bărbați.  În două dintre dosare, este vorba de câte doi făptuitori în fiecare. 7 dosare au fost soluționate, însă doar într-unul s-a dispus trimiterea în judecată prin rechizitoriu.  În schimb, cinci dosare au fost clasate pe baza art.16 alin.1 lit.a (două dosare) și lit. b (3 dosare).

În cazul Parchetului de pe lângă Judecătoria Ineu, ultimul care ne-a trimis răspunsuri la întrebările noastre, au fost înregistrate cinci dosare de viol (majori și minori) și 3 dosare de act sexual cu un minor. 6 din numărul total de dosare au vizat minori. Din nou, inculpații erau cu toții bărbați. La această instituție, nu s-a întâmplat ca agresorii să fie rude sau părinți ai minorului. În total, au fost soluționate 5 dosare, dintre care 3 au avut parte de trimiteri în judecată și două de condamnări. Celelalte două dosare au fost clasate, pe motive de inexistență a faptei sau retragere a plângerii.

În toate cazurile, fiecare parchet spune că nu a fost cazul ca o faptă să fi primit încadrarea de faptă sexuală cu un minor, deși ar fi putut fi încadrată ca viol.

Serviciile sociale corespunzătoare

Cele două instituții care se ocupă de victime ale abuzului sexual, în special de minori, sunt Direcția de Asistență Socială Arad (DAS Arad) pentru municipiul Arad și corespondentul ei la nivel județean, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad (DGASPC Arad).

În cazul DAS, reprezentanții Serviciului protecția copilului și familiei din cadrul instituției se deplasează în municipiul Arad pentru a efectua anchete sociale, respectiv verifică aspecte semnalate în solicitările primite, istoricul familiei, situația materială și locativă, precum și starea psihică și afectivă a presupuselor victime.

 DAS nu are în subordine centre de primire ale minorilor sau centre maternale, deci nici angajați. Serviciile sociale de care persoanele aflate în evidența Serviciului protecția copilului și a familiei, dacă e cazul, se transpun în monitorizarea cazului de către specialiștii în asistența socială prin stabilirea unui program personalizat de consiliere psihosocială în vederea îmbunătățirii relațiilor familiale. Luna trecută, se afla în monitorizare un singur caz de abuz sexual asupra unui minor, pentru care agresorul execută o pedeapsă privatovă de libertate pentru o perioadă de 14 ani, iar victima este inclusă într-un program de consiliere psihologică în vederea depășirii traumelor care pot avea ca rezultat numeroase schimbări comportamentale și psihologice.

În cadrul Serviciului menționat anterior, există personal specializat, inclusiv trei psihologi.

În ceea ce privește DGASPC Arad, acesta preia orice sesizare primită, atât prin intermediul Telefonului de urgență 0257/983, cât și pe alte canale (cum ar fi sesizări scrise, e-mail sau adrese din partea Inspectoratului de Poliție Județean Arad). În funcție de natura celor sesizate, în teren se deplasează, în cel mai scurt timp o echipă mobilă (formată din asistent social sau psiholog, din partea DGASPC, și un echipaj de Poliție) pentru a evita situația și a identifica modalitățile prin care se poate securiza victima agresiunii sexuale. DGASPC oferă protecție tuturor victimelor care au suferit un abuz sexual și nu numai, dacă în urma evaluării situației nu s-a putut identifica, în cadrul familiei lărgite, un loc în care victima să fie în siguranță.

Pe parcursul anului 2020 și până de curând au fost sesizate un număr de 31 de cazuri cu suspiciune de abuz sexual, oferindu-se servicii de găzuire pentru un număr de patru copii, victime ale agresiunii sexuale.

Adresa locuinței protejate este confidențială pentru publicul larg, cu scopul de a securiza victima și de a evita identificarea acesteia de către agresor.

„Serviciile sociale oferite se oferă în funcție de nevoile victimei, fiind vorba de găzduire, consiliere socială și consiliere psihologică oferită de psihologii instituției noastre prin intermediul Centrului de Consiliere și sprijin pentru părinți și copii, cât și prin intermediul Compartimentului sprijin pentru victimele infracțiunilor din cadrul Serviciului de Interventie în Regim de Urgență în Situații de Abuz, Neglijare și Violență Domestică din cadrul DGASPC Arad”, mai spune directoarea DGASPC, Erika Stark.

În cadrul serviciului de specialitate lucrează doi psihologi cu formare în psihoterapie, doi psihologi clinicieni, precum și un psihopedagog pentru a interveni în problemele apărute la nivel educațional.

Ambele instituții mai spun că angajații lor nu au avut parte de anchete interne pentru abuzuri sexuale, așa cum s-a întâmplat adesea în alte locuri din țară.

Recomandările redacției