internariTemperaturile înregistrate în ultima perioadă au avut efecte negative în special asupra co­piilor. Într-o singură săptămână, nu mai puţin de 59 de copii cu vârste cuprinse între 2 şi 4 ani, au fost internaţi în spital după ce au fost diagnosticaţi cu pneumonie.
O altă grupă de vârstă afectată este cea cuprinsă între 5 şi 14 ani, unde, de asemenea au fost internaţi 63 de bolnavi, diagnosticul fiind de infecţie acută a căilor respiratorii superioare.
În cazul pneumoniei, la nivel pulmonar se desfăşoară procesul vital al respiraţiei. Oxigenul trece din căile respiratorii în sânge, iar produşii de catabolism, cum ar fi dioxidul de carbon, sunt transferaţi din sânge în căile respiratorii, pentru a fi eliminaţi la exterior. Astfel, medicii atrag atenţia că deteriorarea funcţionalităţii pulmonare poate pune în pericol viaţa pacientului.
Specialiştii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Arad  susţin că vârful infecţiilor de sezon este aştepat în această lună, când se aşteaptă la un număr foarte mare de infecţii respiratorii. În plus, având în vedere că în mai multe judeţe din ţară au fost înregistrate chiar decese din cauza mai multor tipuri de gripă, medicii epidemiologi se tem ca nu cumva virusul gripal să pătrundă şi în judeţul nostru. „Până în acest moment ne-am confruntat doar cu cazuri de pneumonii şi infecţii acute ale căilor respiratorii, însă vârful infecţiilor este aşteptat abia din această lună. Sperăm totuşi să nu avem de-a face cu nici un caz de gripă“, ne-a declarat dr. Loredana Ungureanu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Arad.
Mai mult decât atât, în depozitul DSP, nu mai există nici o doză de vaccin antigripal. Jude­ţul nostru a primit din partea Ministerului Sănătăţii un total de 14.400 de doze pentru campania de vaccinare din această iarnă, însă dozele au fost distribuite către cabinetele medicilor de familie, iar o parte a rămas în depozitul DSP.
Pneumonia este o boală cu denumirea populară «aprinderea de plămâni» şi poate avea o formă acută sau cronică (de durată) ce se manifestă prin inflamaţia căilor pulmonare sau a ţesutului pulmonar. Grupele de risc sunt reprezentate de persoanele cu imunodepresie, persoanele în vârstă şi copiii mici. Se estimează că 5% din totalul persoanelor internate în spital suferă de pneumonie. Aproximativ 1 până la 5% din bolnavi au contractat boala prin manevre iatrogene (tehnici medicale).     S-a constatat că vârful de incidenţă este atins mai ales de pneumoniile virale şi cele produse de pneumococi în lunile reci ale anului.

Recomandările redacției