postaZeci de lucrători poştali arădeni vor fi daţi afară din sistem, în numele res­tructurării companiei Poşta Română. Deşi se vor face disponibilizări masive, angajaţii rămaşi nu vor scăpa de o nouă normare a activităţi, ceea ce înseamnă măsuri de reducere a programului de muncă şi implicit reduceri salariale. Restructurările de personal ar putea afecta activitatea companiei, pentru că acelaşi volum de muncă se va împărţi unui număr redus de angajaţi.
Angajaţii Poştei Române stau ca pe un butoi de pulbere, întrucât au fost înştiinţaţi cu privire la numărul posturilor care vor fi reduse, dar nu s-au făcut încă nominalizări. Ca atare, mulţi din cei peste 700 de lucrători poştali se simt ameninţaţi de anunţul de disponibilizare făcut de administraţia companiei. Cu toate acestea, liderii de sin­- dicat spun că au fost consultaţi înainte de luarea acestei măsuri, în contextul în care, cei concediaţi urmează să ia salarii compensatorii. Potrivit acestora se urmăreşte ca pe lista de disponibilizare să fie puşi angajaţii care înde­plinesc criteriile de pensionare. „Se fac disponibilizări înainte de reorganizare. Din judeţul Arad urmează să fie reduse 51 de posturi şi un post cu jumătate de normă. Disponibilizări se fac din toate categoriile, adică vor ieşi din sistem poştaşi, oficianţi şi casieri. Nu ştim deocamdată cu ce dată vor fi disponibilizaţi însă, din cunoştinţele pe care le avem se discută de data de 1 septembrie. Vom încerca să facem demersuri ca să fie reduse posturile persoanelor care vor să iasă la pensie, ori de vârstă, ori pe fond de probleme de sănătate. Avem angajaţi care doresc să plece, în timp ce alţii vor să rămână. Angajaţii disponibilizaţi ar urma să primească salarii compensatorii, fie în funcţie de vechimea în sistem, fie de vechimea în muncă. Oamenii sunt nemulţumiţi şi se tem de dis­ponibi­lizare, dar şi de măsurile de normare a activităţii. Pentru că dacă li se va reduce norma de muncă vor avea salarii mai mici“, a spus Ilie Tripa, liderul Sindicatului Lucrătorilor Poştali Arad.
Normări şi reduceri salariale
Liderul de sindicat a mai precizat că, până în prezent, reducerea normelor de muncă s-a făcut numai pentru angajaţii care au semnat acte adiţionale la contractele de muncă. Acesta a mai spus că, din informaţiile pe care le are se va modifica structura operativă. În prezent, unele oficii din judeţ s-au transformat în ghişee, iar altele au fost chiar desfiinţate. „Din câte ştim, se va face din nou o normare, această măsură fiind apanajul managementului compa­niei. Drept urmare, oamenii sunt extrem de tensionaţi. Mai pot spune că, în afara acestor concedieri anunţate deja nu putem exclude noi restructurări“, a mai completat Ilie Tripa.
Reducerea timpului de lucru de la opt ore la şase sau patru ore înseamnă şi salarii diminuate cu 25 sau 50 la sută, iar afectaţi sunt agenţii poştali şi factorii din mediul rural, dar şi oficiantele din mediul rural. Normarea ar putea fi extinsă în mediul rural.
Oficialii companiei au anunţat că procesul de disponibilizare colectivă a 3.650 de angajaţi din Poşta Română va începe în prima decadă a lunii septembrie 2013, în conformitate cu acordul încheiat cu sindicatele. Atunci ar urma să intre în vigoare prevederile Contractului Colectiv de Muncă cu salarii compensatorii. Aceste salarii ar urma să se acorde lunar în functie de vechimea în munca. Se vor acorda de la trei până la 30 de salarii compensatorii.

Recomandările redacției