Inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) au dat iama, de la începutul anului, în agenții economici care nu respectă prevederile legale. În urma controalelor efectuate de la începutul anului, zeci de magazine din județ, care comercializau produse de origine animală au fost închise temporar sau definitiv. Principalele nereguli au constat în: depozitarea și manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare; neîntreținerea igienică a spațiilor de depozitare și valorificare a produselor alimentare; etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare; nerespectarea dispozițiilor privind stocarea informațiilor referitor la organismele modificate genetic și trasabilitatea alimentelor care provin din organisme modificate genetic și înstrăinarea/vânzarea de animale fără documente sanitare veterinare.
agud„Inspectorii DSVSA Arad au efectuat un număr de 1.244 de controale și supracontroale în unități de depozitare și de comercializare a produselor alimentare, mijloace de transport pentru produse alimentare, dar și ferme de animale, adăposturi de câini și târguri de animale. Neregulile, constatate de ins­pectorii DSVSA Arad în timpul controalelor, au fost sancționate prin aplicarea unui număr de 55 de amenzi contravenționale, în valoare totală de de 99.220 lei și acordarea a 20 de avertismente, pentru deficiențe minore. Pentru unitățile în care au fost găsite nereguli grave, care pun în pericol sănătatea publică, s-au emis 19
ordonanțe de interzicere a activității și 21 de ordonanțe de suspendare a activității”, a declarat Viorel Agud, directorul DSVSA.
Termene precise
Dacă în cazul unităților închise definitiv situația este clară, în cazul celor unde doar s-a suspendat activitatea inspectorii au dat o serie de termene precise, pentru remedierea neconformităților, urmând ca în cazul în care acestea nu vor fi remediate să se decidă închiderea definitivă a magazinelor cu pricina.
Mai mult, trebuie spus că acțiunile de control au pus un accent deosebit pe respectarea legii cu privire la organismele modificate genetic, având în vedere că există din păcate tot felul de comercianți care încearcă să ocolească legea. „De asemenea, DSVSA Arad a emis un număr de 291 de documente de înregistrare sanitară veterinară pentru acti­- vități supuse controlului sanitar veterinar și 198 de documente de înregistrare pentru mijloacele de transport pentru produse alimentare de origine animală și nonanimală, precum și pentru animale. Au mai fost soluționate și un număr de 40 de petiții înregistrate la DSVSA Arad”, a ținut să precizeze Agud.
(L.Ș.)

Recomandările redacției