chisineu crisPe site-ul Ministerului Justiţiei a fost publicat, la sfârşitul săptămânii trecute, un proiect de lege cu privire la desfiinţarea a nu mai puţin de 30 de judecătorii şi a parchetelor aferente situate pe tot cuprinsul ţării. Pe lista întocmită de mai marii justiţiei din România se află şi două instanţe arădene, Judecătoria Chişineu-Criş şi Judecătoria Gurahonţ. Asta, în condi­ţiile în care, Judecătoria de la Chişineu-Criş a fost mutată acum doi ani într-un spaţiu nou, pus la dispoziţie de autorităţile locale, iar cea de la Gurahonţ funcţio­nează într-un imobil care aparţine Ministerului Justiţiei, astfel încât nu se impune alocarea unor fonduri pentru plata chiriei. Potrivit proiectului de lege, „posturile din cadrul instanţelor şi al parchetelor […] (n.r. – desfiinţate) se transferă, cu prioritate, la instanţele şi parchetele care preiau competenţa teritorială a instanţei şi parchetului desfiinţat ori, în funcţie de necesităţi, la alte instanţe sau parchete”. Iniţiatorii proiectului nu vin însă în sprijinul justiţiabililor, care sunt puşi astfel pe drumuri. Dacă în cazul Judecătoriei Gurahonţ, apro­ximativ 20.000 de persoane vor fi nevoite să străbată distanţe de zeci de kilometri până la Ineu, în cazul Judecătoriei Chişineu-Criş vor fi afectate aproximativ 55.000 de persoane.
Burdan cere o zonă mai mare pentru Judecătorie
Gheorghe Burdan, primarul oraşului Chişineu-Criş, susţine că de când a început să se vorbească despre desfiinţarea instanţei a început să facă memorii către Ministerul Justiției; CSM; Curtea de Apel Timișoara; Tribunalul Arad; Guvernul României; Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice; Camera Deputaților, Senat, dar a cerut şi sprijinul Fi­lialei Arad a PSD şi al deputatului Flavius Măduţa. „N-am ştiut că se pune din nou problema desfiinţării Judecătoriei. Mi se pare un lucru extrem de nepotrivit, în condiţiile în care am alocat aproape şase miliarde de lei vechi pentru sediul Judecătoriei. Suntem printre cele mai dezvoltate judeţe din Vestul ţării. Dacă se desfiinţează Judecătoria, un om bătrân de la noi din zonă va trebui să îşi ia bâta în mână şi să meargă până la Ineu sau unde va fi arondat. Nu mi se pare normal să îndepărtezi actul justiţiei de oameni”, a declarat Burdan. Acesta a ţinut să precizeze că Judecătoria Chişineu-Criş a fost înfiinţată în 1994, perioadă în care se afla la conduceree Primăriei. În plus, propune ca anumite comune arondate până acum Judecătoriei Arad să fie rearondate la Chişineu-Criş, pentru că ar fi mai mai aproape. „Cum e mai bine? Să ai multe cauze, sau să faci activitate de prevenire? Dacă ştiam că Jude­căria se desfiinţează din cauză că nu sunt suficiente dosare pe rol, dădeam eu în judecată 400 de persoane, mă dădeau alţii pe mine şi uite aşa…”, a mai spus primarul.
Gheorghe Burdan a ţinut să precizeze că va continua demersurile pentru salvarea instanţei.
Sătenii sunt puşi să străbată zeci de kilometri
La rândul său, Ana Lenuţa Moţica, primarul comunei Gurahonţ, susţine că desfiinţarea Judecătoriei va afecta întreaga comunitate de pe valea superioară a Crişului Alb. „De la Hălmăgel, Hălmagiu până la Ineu este o distanţă de aproape 80 de kilometri. Multe dintre comunele arondate aici fac parte din zona defavorizată, populaţia e îmbătrânită, cu posibilităţi materiale slabe, iar căile de comunicaţii, şi mă refer aici la drumuri şi calea ferată, sunt aşa cum sunt. Clădirea în care funcţionează Judecătoria aparţine Ministerului Justiţiei, deci nu se pune problema de a se face mari investiţii. Şi în vara lui 2013 s-a vorbit despre desfiinţarea instanţei, dar atunci am făcut mai multe memorii şi ni s-a răspuns că se va încerca menţinerea ei până în 2018”, a declarat primarul.
Ana Lenuţa Moţica sus­ţine că va face din nou memorii, încercând să explice factorilor de decizie că Judecătoria trebuie să rămână la Gurahonţ. „Nu ar fi lipsit de importanţă, dacă ar rămâne măcar o secţie”, a încheiat edilul.

  • gugulugu spune:

    da, eu cu cine votez, si cu cine ma procesez ??!

  • Tania spune:

    Da ce, pana acum am avut Judecatorie la Gurahont ?! A fost un mare S.R.L al coanei Udrea(aia… loco, nu platinata de Ples.coi )si al unui basesc local(cum dracu se nimeresc si se inbirliga toti aia defecti la ochi?)

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției