Zeci de mii de manifestanţi s-au adunat în faţa fostei Ambasade a SUA în Iran pentru a participa la cel mai mare miting antiamerican din ultimii ani, în semn de protest împotriva gesturilor de apropiere ale preşedintelui Hassan Rohani faţă de Occident, informează Associated Press şi AFP.

 

 

 

Astfel de proteste au loc în fiecare an în faţa fostei Ambasadei americane pentru a marca atacul din 1979 împotriva reprezentanţei SUA şi începutul unei crize a ostaticilor care a durat 444 zile şi a dus la deteriorarea considerabilă a relaţiilor dintre cele două ţări.

Manifestaţia de luni este cea mai importantă din ultimii ani după apelurile unor grupări precum Gardienii Revoluţiei pentru manifestaţii de mai mare amploare în semn de sfidare la adresa Statelor Unite ale Americii.

Alte manifestaţii au loc în mai multe oraşe ale ţării, potrivit imaginilor transmise de televiziunea de stat.

Protestarii au scandat ‘Moarte Americii’ şi au ars steaguri americane şi israeliene, scandând de asemenea ‘Moarte Israelului’.

‘Sloganul ‘Moarte Americii’ este simbolul rezistenţei şi determinării naţiunii iraniene în faţa dominaţiei SUA, care sunt o naţiune tiranică şi nedemnă de încredere’, au declarat sâmbătă Gardienii Revoluţiei.

În urmă cu 34 de ani, un grup de studenţi islamişti au luat cu asalt Ambasada SUA şi au ţinut ostatici 52 de diplomaţi timp de 444 de zile pentru a denunţa spitalizarea fostului şah în SUA şi pentru a cere ca acesta să fie readus în Iran. Cazul a provocat ruptura relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări, aminteşte agenţia de presă franceză. AGERPRES (AS – autor: Mihaela Moise, editor: Tudor Martalogu)

 

Recomandările redacției