România a fost în doliu, timp de trei zile. Regele Mihai I, ultimul suveran al României, ultimul mareșal al Armatei Române și ultimul șef de stat din timpul celui De Al Doilea Război Mondial, care a decedat pe 5 decembrie în Elveția, a fost adus acasă, în țara în care s-a născut și pe care a condus-o o vreme, pentru a se odihni alături de înaintașii săi, la Curtea de Argeș. De când a ajuns în România și până a fost înmormântat în Necropola Regală, zeci de mii de români au fost să-i aducă un ultim omagiu.
Sâmbătă, Regele Românilor a fost condus pe ultimul drum într-o atmosferă înălțătoare, cum nu s-a mai văzut din 1927, când au avut loc funeraliile bunicului său, Ferdinand I Întregitorul. „Românii s-au simțit uniți, mândri și respectați. Ei au știut că o întreagă lume îi privește cu compasiune, cu admirație și cu înțelegere. Astfel de sentimente sunt trăite rar în zilele noastre. Iar România nu a avut parte prea des de admirație și înțelegere, în ultimele trei decenii. A fost o zi lungă, pe care nimeni nu a dorit-o încheiată. Dimineață, un mare număr de demnitari români și străini, alături de reprezentanți ai societății civile, ai Armatei, ai Bisericii și de o amplă prezență mediatică, au venit la Palatul Regal pentru a participa la funeraliile Majestății Sale Defuncte. În țară, însă, milioane de români tăcuți și anonimi au simțit că Regele este, ca și Familia Regală, în casa lor, în inima lor”, scrie site-ul romaniaregală.ro.
Palatul Regal, locul unde a fost depus sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui a devenit un adevărat loc de pelerinaj pentru români, reprezentanții marilor familii nobiliare din lume și ai majorităților țărilor care au ambasade la București. Printre cei veniți să cinstească memoria Regelui s-au numărat premierul Mihai Tudose care a fost însoțit de tot Guvernul României; președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu; președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea; fostul președinte Emil Constantinescu; fostul premier Dacian Cioloș, mai mulți generali și academicieni. Potrivit romaniaregală.ro, au fost prezenți, de asemenea, membri ai familiilor regale din Suedia, Spania, Luxemburg, Marea Britanie, Grecia, Iordania, Belgia, Serbia, Rusia, Albania, Franța, Germania, Portugalia, Italia, Bahrein.
„La ora 10 fix, în sală au intrat Excelența Sa Președintele României și doamna Iohannis, alături de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei și ASR Principele Radu. Cuplul prezidențial și cuplul regal au salutat șefii de Stat și personalitățile regale prezente la ceremonia din Sala Tronului. Au trecut prin fața catafalcului, într-o tăcere desăvârșită, într-un ritm tot atât de perfect precum ceasul de mână elvețian al Regelui Mihai, reprezentanți religiilor și confesiunilor din țara noastră. Au făcut de gardă la catafalc reprezentanții tuturor departamentelor Casei Majestății Sale, de la Ospitalitate și Secretariat, până la Protocolul și Consiliul Regal”, se mai arată pe romaniaregala.ro.
Mai trebuie spus că la catafalcul Regelui au făcut de gardă: patru generali ai Armatei României; premierul Mihai Tudose;  ASR Principele Charles de Wales; ASR Principele Radu; ASR Principele Moștenitor Alexandru al Serbiei; ASR Principesa Muna a Iordaniei; Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române; Majestatea Sa Regele Carl XIV Gustaf; Majestatea Sa Regele Juan Carlos I și Alteța Sa Regală Marele Duce de Luxemburg.
Un afet de tun pentru        ultimul mareșal al României
Ulterior, sicriul a fost depus în Piața Palatului Regal, unde mii de oameni au participat la ceremonia plecării spre Catedrala Patriarhală. Având în vedere că Regele Mihai a fost mareșal al României, sicriul a fost urcat pe un afet de tun pentru a parcurge drumul până la Catedrala Patriarhală, unde un sobor format din înalți ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, condus de Preafericitul   Părinte Patriarh Daniel, a oficiat prima slujbă de înmormântare a unui rege român ortodox. „În spatele sicriului s-au așezat, în procesiune trei detașamente de militari reprezentând Forțele Terestre, Forțele Aeriene și Forțele Navale. Au fost de asemenea prezenți jandarmii și Muzica Reprezentativă a Armatei. Traseul, ca și Piața Palatului Regal, a fost ocupat de zeci de mii de români, care au dorit să arate afecțiunea și admirația lor pentru Regele Mihai. Întreaga procesiune s-a caracterizat prin emoție, compasiune și iubire”, mai scrie romaniaregala.ro.
„Un om profund credincios”
În predica pe care a susținut-o la finalul slujbei, Patriarhul Daniel a evocat personalitatea Regelui Mihai, despre care a spus că a fost toată viața un om profund credincios. „În această catedrală, Majestatea Sa a primit binecu­- vântare ca Rege, minor, în vârstă de 6 ani, de la Mitropolitul Primat Miron Cristea al României. Iar în anul 1940 a fost uns Rege al României, de către Patriarhul Nicodim al României. La vârstele copilăriei, adolescenţei şi maturităţii, Regele Mihai, alături de mama sa, Regina Elena, de tatăl său, Regele Carol al II-lea, sau de alţi membri ai familiei regale, a fost prezent de foarte multe ori în Catedrala Patriarhală, respectând tradiţia ca marile evenimente sau aniversări din viaţa poporului român să fie precedate de slujba unui Te Deum, oficiat la Patriarhie. De asemenea, Regele Mihai a participat în Catedrala Patriarhală la multe sărbători religioase, precum Hramul Catedralei Patriarhale, Sărbătorile Naşterii Domnului, Anului Nou, Bobotezei, Sărbătorile închinate Sfintelor Paşti, dar şi la unele proce­- siuni religioase la primirea unor delegaţii străine la anumite momente aniversare. Din nefericire, după anul 1947, timp de 45 de ani, până în anul 1992, cât a durat exilul său forţat în străinătate, în Marea Britanie şi Elveţia, Regele Mihai nu a mai avut posibilitatea de a se ruga în această biserică atât de familiară lui. Însă, după căderea regimului comunist, în anii 1997- 2000, 2001 şi 2006, Regele Mihai a fost primit aici la Patriarhie cu mult respect şi admiraţie de către cler şi popor. După ce în 13 decembrie 2017, trupul neînsufleţit al Majestăţii Sale s-a întors pentru totdeauna în Româ­- nia, astăzi, 16 decembrie 2017, acesta se află în Catedrala Patriarhală din Bucureşti, pentru slujba de înmormântare, deoarece în data de 5 decembrie 2017 sufletul său s-a mutat la Hristos Domnul, în Împărăţia Cerurilor, împreună cu drepţii. Regele Mihai I al României a fost toată viaţa sa un om profund credincios. Credinţa sa nu era una formală, ci una existenţială şi practică. Regele l-a simţit pe Dumnezeu prezent şi lucrător în viaţa sa mai ales în momentele grele ale vieţii sale. Credinţa în Dumnezeu era pentru el lumină şi ajutor pentru viaţă. Într-un interviu cu scriitorul Mircea Ciobanu, Regele Mihai răspunde şi la unele întrebări privind credinţa sa. De pildă, la întrebarea «Ce carte preţuiţi mai presus de oricare?», Regele răspunde: «Biblia, fără doar şi poate». La întrebarea «Ce altă carte a contribuit la deşteptarea spirituală a Majestăţii Voastre?», Regele răspunde: «Nicio altă carte. Convorbirile cu mama au însemnat pentru mine mai mult decât multe cărţi din teologie. Mama a fost un adevărat stâlp în viaţa mea. Ea a fost puternică prin rugăciune. Rugăciunea este fapta noastră cea mai necesară raportului sau relaţiei cu Dumnezeu».
În altă parte a interviului, Regele precizează: «Dacă este unită cu fapta, credinţa ne întăreşte. Se face scut în faţa necazurilor. Sunt oameni simpli care nu îşi bat capul cu dogmele, dar care ştiu să se roage şi care au convingerea nestrămutată că rugăciunea lor este ascultată». În discursul său din Parlamentul României, la 25 octombrie 2011, Regele afirma că: «Lumea de mâine nu poate exista fără morală, credinţă şi memorie». Credinţa şi rugăciunea Regelui Mihai l-au ajutat mult să fie statornic în iubirea faţă de popor şi de patrie, să respingă atât dictatura nazistă, cât şi dictatura comunistă, să rabde exilul impus lui de regimul comunist, să fie mereu curajos şi demn, harnic şi modest, răbdător şi iertător, virtuţi pentru care a fost preţuit atât de Casele Regale ale Europei, cât şi de oameni simpli. Astăzi, în timpul slujbei de înmor­- mântare ne-am rugat împreună, cler şi popor, români şi invitaţi din străinătate, pentru ca Dumnezeu să-i ierte Regelui Mihai orice a greşit ca om în timpul vieţii şi să-i dăruiască odihnă sufletului, împreună cu drepţii şi sfinţii, în Împărăţia Cerurilor”, a spus Patriarhul Daniel.
21 de salve de tun
De la Catedrala Patriarhală, sicriul Regelui a fost urcat într-o mașină mortuară, care a traversat centrul Capitalei, de la Arcul de Triumf fiind însoțit până la Gara Regală Băneasa de un detașament de cavalerie al Jandarmeriei.
La gară a avut loc un nou ceremonial, după care sicriul a fost urcat în Trenul Regal, pentru a fi dus la Curtea de Argeș. De menționt că în stațiile CFR prin care a trecut, trenul a fost așteptat de foarte mulți români, care au dorit să fie alături de Familia Regală. „La Curtea de Argeș, luminile de seară și cele purtate în mâini de oameni, au creat o priveliște aproape ireală. Tot drumul de la gară la Mânăstirea Curtea de Argeș, sute de oameni tăcuți și emoționați, au însoțit sicriul, Coroana Regală, precum și pe cei ce urmau în cortegiu. Prima oprire a fost la Catedrala istorică a mânăstirii, unde Înalt Preasfinția Sa Calinic, Arhiepisopul Argeșului și Muscelului a găzduit cea de-a treia sluj­bă de înmormântare a unui rege român, pe care biserica voievodală de la Curtea de Argeș a cunoscut-o, în multiseculara ei via­ță (Carol I în 1914, Ferdinand I în 1927). Într-o impresionantă procesiune tăcută, sicriul, urmat pe jos de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, de Familiile Regale română și străine, de pre­oți, militari, prieteni și cunoscuți, personalul Casei Majestății Sale, au parcurs drumul de la Catedrala Veche la Noua Catedrală.
Doar în prezența familiei, a avut loc, în încheiere, ceremonia îngropării în Pridvorul Noii Catedrale, în care Regele Mihai I odihnește, începând de aseară (n.r. sâmbătă seara), alături de Ana Regina. Ei sunt așezați în locul destinat ctitorilor catedralei, la intrare, pe partea dreaptă, așa cum sunt Carol I și Elisabeta, la Catedrala Veche. Familia Regală și musafirii străini au fost invitați de Înalt Preasfinția Sa Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului la o gustare creștinească și tradițională, la Palatul Arhiepiscopal și Regal, cu obișnuita sa ospitalitate generoasă. S-a încheiat o lungă zi a unei lungi vieți pusă în slujba României. A fost condus pe ultimul drum, nu doar un rege, un șef de Stat și un mareșal al țării noastre, ci una din puținele icoane ale lumii secolului XX, un om care a inspirat și luminat un întreg veac european. Dumnezeul să Îl odihnească!”, mai scrie romaniaregala.ro.
Nu trebuie uitat nici faptul că în momentul depunerii sicriului în mormânt, au fost trase, potrivit tradiției, 21 de salve de tun. De asemenea au fost intonate Imnul Național și Imnul Regal.

Recomandările redacției