Zeci de oameni au stat în frig mai bine de cinci ore în vama din Sighetul Marmaţiei, după ce partea ucraineană a rămas fără curent electric, din cauza bombardamentelor. ONG-urile care încă mai au corturi acolo i-au luat în grijă şi le-au dat ceai şi mâncare cât au aşteptat să se rezolve situaţia. Nu e prima dată când vămile sunt blocate din cauza lipsei curentului. În urmă cu zece zile a mai fost un incident, tot în vama Sighet, însă atunci ucrainenii au avut de aşteptat doar o oră şi jumătate.

Fără curent electric, poliţiştii de frontieră nu au putut scana paşapoartele, astfel că, puţin înainte de ora 16, n-au avut de ales decât să închidă ghişeele. Aproape o sută de ucraineni n-au mai putut trece la ei în ţară. Oamenii trec graniţa constant în România ca să-şi cumpere provizii.

Iulia Stan, purtător de cuvânt ITPF Sighetu Marmației: Traficul prin punctul de trecere al frontierei Sighetu Marmaţiei s-a întrerupt din cauza unor disfuncţionalităţi ale sistemului informatic ucrainean.

Mai multe asociaţii au venit în sprijinul lor şi i-au adăpostit în corturi. Iar autorităţile au trimis provizii.

Dan Bucă, purtător de cuvânt Prefectura Maramureș: Persoanele aflate în punctul de trecere al frontierei Sighetul Marmaţiei vor primi de la autorităţile române sandvişuri şi ceai cald. Persoanele care doresc li se oferă găzduire în locaţii de cazare din zonă, unde vor fi trasportaţi de către pompierii militari.

Nu e prima dată când vama ucraineană rămâne fără curent. S-a mai întâmplat şi pe 16 noiembrie, când nu s-a putut trece timp de o oră şi jumătate.  În cealaltă parte de ţară, prin vama Siret s-a putut trece fără probleme. În condiţiile în care ruşii continuă să atace infrastructura energetică a Ucrainei, autorităţile se aşteaptă să mai apară blocaje cum au fost la vama Sighet.

Sursa observator

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Recomandările redacției