Peste 70 de angajatori arădeni au fost luați la control de inspectorii ITM, vizavi de cazurile de muncă la negru, firmele fiind în vizorul autorităților. La angajatorii controlați, un procent de 11 la sută din muncitori lucrau fără forme legale.

În luna iunie, reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Arad au desfășurat campania de identificare a cazurilor de muncă nedeclarată la angajatorii care își desfășoară activitate în domeniul construcțiilor. Această campanie s-a desfășurat la nivelul întregii țări. Angajatorii pot ajunge chiar la sancțiuni penale, dacă numărul persoanelor găsite fără forme legale în societate este mare.

„Acțiunea a urmărit în principal identificarea și combaterea muncii nedeclarate precum și stabilirea de măsuri care să determine angajatorii din domeniul construcțiilor să respecte prevederile legale, atât în ceea ce privește domeniul relațiilor de muncă cât și în domeniul securității și sănătății în muncă.

Inspectorii de muncă au verificat aspecte cu privire la angajarea personalului, respectarea timpului de muncă și a timpului de odihnă, a repausurilor periodice precum și respectarea de către angajatori a dispozițiilor cu privire la garantarea în plată a salariului minim brut în construcții, care conform OUG 114/2018 este de 3.000 de lei“, a susținut Ecaterina Isac, inspector șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad.

Patronilor de firme li s-a reamintit, că munca nedeclarată generează consecințe sociale și economice grave și că sunt pasibili de sancțiuni.

Muncitorii la negru nu au drepturi

Cei de la ITM încearcă să îi facă să înțeleagă pe cei care muncesc fără forme legale că au parte numai de dezavantaje. Astfel, o persoană care prestează muncă nedeclarată nu poate beneficia de concediu de odihnă, de concediu medical, nu are siguranța plății muncii prestate pentru angajator fiindu-i îngrădit accesul la pensie sau la orice altă măsură de protecție socială.

„În egală măsură și angajatorul care folosește lucrători fără forme legale are de suferit întrucât este lipsit în primul rând de posibilitatea legală de a responsabiliza pe lucrător pentru eventualele pagube pe care acesta le-ar produce fiind pasibil totodată de sancțiuni contravenționale sau chiar penale în cazul în care utilizează nelegal munca copiilor și a tinerilor“, precizează conducerea ITM.

Cum controalele s-au desfășurat într-o perioadă în care s-au înregistrat temperaturi extreme, angajatorii au fost atenționați că au obligații cu privire la asigurarea unor condiții adecvate de lucru, respectiv asigurarea de apă minerală, asigurarea echipamentului individual de protecție, de dușuri, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer.

Pe parcursul acțiunii, au fost verificați peste 70 angajatori, iar acolo unde s-au înregistrat nereguli, inspectorii de muncă au aplicat sancțiuni, valoarea amenzilor depășind suma de 100.000 de lei.

Recomandările redacției