pensionari

O singură greşeală dintr-un document poate lăsa pensionarii fără un sfert de pensie, timp de câţiva ani. Motivul – eroarea de CNP pentru care, conform legislaţiei tot vârstnicii sunt cei care plătesc. Pe scurt, pensionarii care primesc pensii mai mari datorită erorii de CNP vor trebui să restituie banii la bugetul statului, fie lunar, fie într-o tranşă. Conducerea Casei Judeţene de Pensii a făcut în repetate rânduri un apel către lucrătorii Companiei Naţionale de Poştă pentru respectarea atribuţiei de verificare a CNP-urilor.

Zeci de pensionari arădeni trebuie să înapoieze banii încasaţi pe nedrept de la Casa Judeţeană de Pensii, din cauza erorilor de pensii. Nu este însă vina lor că drepturile de pensie le-au fost calculate greşit, dar erorile sistemului trebuie îndreptate. Atribuirea unor CNP eronate generează drepturi de pensii calculate şi plătite eronat. În timp ce unii primesc pensiile calculate greşit, alţii primesc câte două pensii pe lună. Au existat cazuri în care, persoane încasează, simultan, lună de lună, câte două pensii, în baza a două dosare de pensie, depuse la case de pensii diferite. Alte persoane au rămas cu două pensii din cauza cumulării unor cupoane pe care sunt trecute două CNP-uri diferite. „Astfel de cazuri sunt întâlnite periodic din cauza CNP-urilor greşite de pe cupoanele de pensie. Se cumulează două CNP-uri şi atunci persoanele în cauză pot primi două pensii. Au existat şi cazuri de persoană cu două nume diferite. Cum verificările se fac periodic, tot timpul sunt descoperite astfel de cazuri. Banii trebuie înapoiaţi, iar restituirea se face până la trei ani în urmă. Chiar dacă, există situaţii în care, pensionarul a încasat necuvenit banii o perioadă îndelungată de timp, acestuia I se vor calcula debite numai pentru trei ani retroactiv.  Reţinerea se face până la o treime din pensie, lunar, până la amortizarea sumei“ , spune Mihaela Vasil, directorul Casei Judeţene de Pensii Arad.

Sarcina poştaşilor

Erorile dau bătaie de cap funcţionarilor caselor de pensii întrucât, nu este uşor să explici pensionarului de ce trebuie să se lipsească de o parte din pensie, din cauza unei erori ce nu îi poate fi imputate. „Trebuie să le explicăm oamenilor pe înţeles faptul că, sumele încasate pe baza datelor eronate trebuie restituite prin reţinerea din pensie. Pensionarii înţeleg situaţia şi există persoane care au venit cu toată suma odată să o restituie. Am rugat în repetate rânduri poştaşii să verifice când li se duce pensionarilor cuponul de pensie, CNP-ul de pe buletin şi cel de pe cuponul de pensie. În cazul în care se constată diferenţe între CNP-ul de pe actul de identitate şi cupon nu se va mai da pensia. Persoanele în cauză trebuie să se prezinte la Casa de Pensii pentru reglemtarea situaţiei“, mai spune directorul CJP Arad.

Verificările în baza de date şi corecţiile se fac la anumite interval de timp. În 2013, o femeie de 90 de ani din județ s-a trezit că datorează 10.000 de lei Casei Judeţene de Pensii. Aceasta a încasat o pensie mai mare câţiva ani. Casa de Pensii a trebuit să recupereze banii încasaţi necuvenit, astfel că a pus o poprire de o treime pe pensie. „În alte ţări, dacă pensiile au fost calculate şi distribuite greşit, pensionarii nu sunt puşi în situaţia de a restui bani, pentru că greşeala nu este a lor“, conchide Mihaela Vasil.

De menţionat că,deputatul  Claudiei Boghicevici a făcut o propunere legislativă pentru scutirea de la plată a debitelor stabilite pentru anumite categorii de pensionari.

Recomandările redacției