Anunţată în seara zilei de luni, plecarea la Bruxelles a greviştilor din Târnova, a fost amânată pentru a doua zi, din cauza unor probleme legate de transport. Astfel, în cursul zilei de ieri, 13 ucraineni din Târnova au plecat, cu ajutorul unui microbuz, înspre Bruxelles unde vor face greva foamei în faţa Parlamentului European. Lor li se vor adăuga alte zeci de persoane din Belgia şi din Spania, care au plecat din Târnova să muncească acolo. Protestul lor este îndreptat împotriva primarului Florin Farcaşiu. „Oamenii sunt atât de disperaţi de modul în care sunt trataţi de acest primar, încât, dacă nu se rezolvă nimic, sunt decişi să îşi dea foc în faţa Parlamentului European. Nu este decizia mea, nu instig pe nimeni, personal nu sunt de acord cu acest mod de a acţiona, însă este decizia unor oameni disperaţi, care nu mai ştiu cui să i se adreseze“, ne-a declarat Gavrilă Miculaiciuc, liderul comunităţii ucrainenilor din Târnova.
Mai multe familii de ucraineni îl acuză pe primar că îi lasă fără lemne, peste iarnă
Ucrainenii din comuna Târnova susţin că au ajuns în pragul disperării din cauza primarului Florin Farcaşiu, care se luptă acum din răsputeri să îi lase fără încălzire la iarnă. Aceştia spun că sunt nevoiţi să achiziţioneze lemne de foc din comunele vecine, însă şi acolo întâmpină dificultăţi, în urma intervenţiilor care ar veni dinspre primarul lor.
Liderul ucrainenilor, Gavrilă Miculaiciuc, ne-a declarat că „oamenii de etnie ucraineană din localitatea Dud, aparţinătoare comunei Târnova, au convenit cu condu­cerea primăriei din Tauţ, comuna învecinată, să ia lemne de acolo. Am ajuns să cerem lemne din alte comune pentru că primarul nostru, în loc să ne ajute, face tot ce poate să ne pună beţe în roate. Mai mult decât atât, în momentul în care ne-am dus să marcăm lemnele din Tauţ, ni s-a comunicat că nu mai putem să luăm de acolo. Farcaşiu a intervenit la ocolul silvic să nu ne mai dea nouă lemne“. În aceste condiţii, reprezentantul ucrainienilor susţine că mai multe familii vor rămâne fără lemne de foc pe întreaga perioadă a iernii. Oamenii sunt disperaţi. Sunt familii cu câte cinci, şase, şapte, opt, 13 sau chiar 16 copii în casă. Mă întreb cum vor rezista oare aceste familii“, mai spune Miculaiciuc.
De cealaltă parte, Florin Farcaşiu, primarul comunei Târnova, ne-a declarat că „ei vor lemne gratis, ceea ce numai în Rai se întâmplă. Eu nu mă ocup să vorbesc cu alţii, pentru ca ucrainenii din Târnova să nu primească lemne. Dacă mă ocupam cu aşa ceva nu aş mai fi fost ales primar. Există un composesorat, de unde oamenii care fac parte din el, primesc într-adevăr lemne gratis. Ucrainienii au şi ei pretenţia la aşa ceva, însă nu fac parte din composesorat. Lemne pentru foc sunt însă la discreţie peste tot. Personal, voi lua legătura cu cei de la regia publică şi voi încerca să îi ajut pe ucrainieni ca să nu creadă că am ceva cu ei“.
Divergenţele dintre primar şi ucraineni sunt însă cu mult mai vechi. Uniunea Ucrainenilor a reclamat, în această vară, Corpului de control al Guvernului României o serie de abuzuri ale autorităţilor locale ale comunei Târnova şi ale primarului Florin Farcaşiu. În urma verificărilor efectuate, conform Raportului de control al Guvernului României încheiat la începutul lunii octombrie 2013, au rezultat indicii privind săvârşirea unui număr de 24 fapte de natură penală, toate sub administraţia lui Florin Farcaşiu.
Conform raportului, verificările efectuate de Corpul de control al primului ministru la Primăria Târnova şi autorităţile publice locale ale comunei, au scos în evidenţă neîndeplinirea sau îndeplinirea defectuoasă, de către primarul Florin Farcaşiu, a atribuţiilor prevăzute de lege şi încălcarea de către acesta, în mod repetat, a unor norme imperative. Raportul Corpului de control cuprinde şi date extraordinar de grave privind „îndeplinirea defectuoasă, de către primarul comunei Târnova, a atribuţiilor legale privind reprezentarea unităţii adminis­trativ teritoriale în justiţie“. În raport se specifică cum, cu bună ştiinţă, primarul a acţionat contrar intereselor comunei, punând la dispoziţia instanţei date care să defavo­- rizeze localitatea. De asemenea, în raport se mai vorbeşte despre încălcarea prevederilor legale privind modul de înregistrare în evidenţa contabilă a primăriei a cheltuielilor efectuate, încălcarea privind achiziţia, recepţia şi plata unor lucrări de construcţie, precum şi utilizarea unor înscrisuri care conţineau date necorespunzătoare adevărului.

  • raul spune:

    la Chier,tovarasul gabor,da bonuri de lemne doar lingailor,si curvelor care se apleaca inaiuntea lui,desi acesta nu mai este nici macar consilier

  • Gica spune:

    Sa ma anuntati si pe mine pe cand va dati foc sa vin sa va vad live.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției