• Problema este veche, însă soluțiile sunt greu de pus în practică
  • În mediul urban se află 12 corpuri de clădiri neautorizate, dintre care cinci în municipiu, iar în mediul rural, 72.
  • Imobile întunecoase și fără căldură. 
  • Au fost date amenzi de 10.000 de lei.

Potrivit unui raport prezentat, ieri, de Direcția de Sănătate Publică (DSP), zeci de unități de învățămând din județ funcționează fără a fi autorizate din punct de vedere sanitar. Asta, în condițiile în care nu întrunesc toate condi­țiile de igienă. Este o problemă veche, însă soluțiile găsite sunt greu de pus în practică. Comparativ cu anul trecut însă, situația pare că s-a îmbunătățit puțin, având în vedere că numărul unităților neautorizate a scăzut de la 95 la 84. „Din totalul de 450 de unități de învățământ (corpuri de clădiri/locații) funcționează cu autorizație sanitară 366 unități, rămânând neautorizate un număr de 84 unități de învățământ”, se arată în raportul semnat de Ionel Drăgănescu, șeful Departamentului Su­- praveghere în Sănătate Publică din cadrul DSP.
Trebuie însă spus că cinci astfel de unități de învățământ se află pe raza municipiului Arad. De altfel, în tot județul, în mediul urban se află 12 corpuri de clădiri neautorizate, iar în mediul rural, 72.
Clădiri întunecoase și fără căldură
În raport sunt menționate de asemenea, și motivele pentru care respectivele unități de învățământ nu au putut fi autorizate. Cei de la DSP susțin că în unele cazuri este vorba despre clădiri din mediul rural vechi, cu igrasie atât în interior, cât și în exterior; după cum sunt situații în care autoritățile locale nu au reușit să asigure împrejmuirea unității, confortul termic în sălile de clasă sau sălile de grupă, nici să asigure un iluminat artificial corespunzător. Mai sunt și cazuri în care nu există spațiu suficient pentru elevii sau preșcolarii care învață într-un anumit spațiu, cazuri în care gru­- purile sanitare sunt de fapt niște latrine sau dacă există grupuri sanitare cu apă curentă acestea sunt insuficiente, existând mai puține cabine, mai puține lavoare și mai puține robinete cu jet ascendent decât ar fi necesare. În ceea ce privește cantinele școlare sau ale grădinițelor, s-au descoperit situații în care nu sunt respectate circuitele corespunzătoare necesare preparării meniurilor zilnice și spălării veselei murdare. În cazul internatelor, inspectorii DSP au descoperit că nu există circuite separate pentru lenjeria murdară și lenjeria curată. „Menționăm faptul că în localități fără rețea publică de apă potabilă sau cu apă de rețea restricționată datorită neconformării unor parametri la Legea nr. 458/ 2002, actualizată, privind calitatea apei potabile, a fost impusă asigurarea apei de băut din instalații cu apă potabilă îmbuteliată”, se mai arată în document.
Amenzi de 10.000 de lei
Mai trebuie spus că pe parcursul anului trecut și în prima parte a anului curent, reprezentanții Serviciului de Control în Sănătate Publică al DSP au făcut nu mai puțin de 430 de controale, 19 dintre acestea fiind repetate, pentru verificarea îndeplinirii recomandărilor făcute. Astfel, au fost date 59 de avertismente și șase amenzi în valoare de 10.000 de lei.
În încheiere, mai trebuie spus că începând din 2017, DSP a eliberat 68 de notificări pentru proiecte de amplasare, extindere, amenajare și construirea unor școli și grădinițe din județ.

Recomandările redacției