platformeProiectul „Culori şi zâmbete”, pornit la începutul lunii iunie, continuă pe parcursul întregii veri, până acum fiind finisate şapte platforme în zonele de colectare a deşeurilor. În cursul săptămânii viitoare, copiii vor fi asistaţi în pictarea zidurilor de aproximativ 40 de voluntari străini, care vor supraveghea copii în actul creativ, dar vor şi participa la pictarea zidurilor.
Acest proiect, propus şi coordonat de Poliţia Locală Arad, şi susţinut de Asociaţia CRIES Timişoara, presupune înfrumuseţarea zonelor de lângă platformele de colectare a deşeurilor, prin desene artistice realizate de copii, pe zidurile din unele cartiere din municipiul Arad. Vor fi pictate zidurile a minimum zece platforme. Copiii care sunt implicaţi în pictarea zidurilor sunt elevii Şcolii Generale „Aron Cotruş”, ai Liceului „Vasile Goldiş” şi copiii defavorizaţi ai Centrului Special Curcubeu. Aceşti copii interacţionează şi se împrietenesc, participând împreună la pictarea zidurilor.
Marţea şi miercurea viitoare, sunt aşteptaţi voluntari din ţări europene, dar şi din Peru, Ghana, Armenia, Georgia, pentru a-i ajuta pe copii să picteze platformele din zona 300, de lângă Malul Mureşului. Elevii pictează, în zilele programate, de la opt dimineaţa până la orele amiezii, fără a se plânge de căldura cotropitoare. Aceştia au finisat câte o platformă pe săptămână şi sunt încântaţi de rezultatele obţinute.
Proiectul se va întinde pe toată durata verii. Astfel, mulţi dintre copii vor mai lipsi, plecând în vacanţă, sau în tabere, de aceea, ajutorul voluntarilor nu este de refuzat. „Deşi unii copii de la şcolile prevăzute în proiect au lipsit uneori, am avut parte de voluntari, copiii, familii sau adolescenţi care şi-au arătat interesul pentru activitatea noastră şi s-au înscris pe grupul nostru de pe reţelele de socializare, pentru a putea picta alături de elevi, şi a-şi aduce aportul la înfrumu­se­ţarea zonelor municipiului, care au mai mare nevoie de înfrumuseţare”, a povestit coordonator proiect, Nicoleta Belean.
De asemenea, copiii de sub protecţia Direcţiei de Dezvoltare şi Asistenţă Comunitară Arad, copiii cu dezabilităţi de la Complexul Curcubeu au fost nelipsiţi de la pictarea platformelor, întrucât unul din scopurile principale ale proiectului a fost integrarea în societate a acestor copii.
Poliţia Locală şi profesorul Sabin Chintoan, care a încropit toate machetele pentru picturi, au primit sprijinul unui mall din Arad, care, de fiecare dată când pictează, asigură prăjiturele şi apă pentru copii. Coordonatorii proiectului au primit susţinere şi din partea altor societăţi comerciale, care le-au asigurat umbrele pentru soare, pentru a putea muncii în condiţii optime. Reprezentanţii Polaris au colaborat cu organizatorii proiectului în a igieniza şi pregăti zonele de colectare a deşeurilor, pentru munca artistică a elevilor.
În cursul săptămânii viitoare, copiii se vor ocupa de platformele de pe Malul Mureşului, din Micălaca, fiind asistaţi de voluntarii străini, care au dorit să se implice în proiect.
Claudia Gavra

Recomandările redacției