Zestrea Țării Zărandului, între tradiție și artă

0
332

Duminica ce a trecut, în sala Căminului Cultural din Almaș, a avut loc o activitate care a ajuns la cea de-a II-a ediție, la care au participat reprezentanții mai multor primării de pe Valea Crișului Alb. Un moment deosebit a fost prezentarea costumelor de port popular din zona amintită. De asemenea, a fost organizată o expoziție de pictură din Hălmagiu – icoane pe sticlă, iar „din cămara bunicii” au fost aduse diferite murături, gemuri, zacuscă, ulei de semințe de dovleac, mitodenii și alte bunătăți.

A mai fost prezentat drumul vinarsului în Țara Zărandului, în diferite sticle, din mai multe soiuri de fructe și din diferite zone de pe Valea Crișului Alb. Din „bucătăria bunicii”, diferite specialități de plăcintă cu mac, nucă, mere, dovleac, brânză sărată și dulce, prune au inundat încăperea cu un miros îmbietor și te îndemnau să guști din fiecare. Tot în cămara bunicii au fost păstrate și cârnatul afumat, sângerete, tobă sau șfarcă, șuncă, slănină afumată, dar și mierea de albine de toate felurile – polifloră, salcâm, tei, floarea soarelui, sau miere de mană.

Preparatele tradiționale au fost pregătite de echipele PNL ale fiecărei comune la concursul organizat de Primăria Almaș, la eveniment participând reprezentanți din Gurahonț, Sebiș, Buteni, Chisindia, Brazii, Cărand, Tauț, Almaș, Șiria. De organizarea evenimentului s-au ocupat cu multă dăruire Ginu Costea, primarul comunei Almaș și Mariana Florea, consilier local.

Mă bucur să văd că locuitorii zonei noastre, îmbrăcați în port popular, au adus la această întâlnire produsele noastre naturale. Fiecare echipă își prezintă preparatele tradiționale pe care le-au adus special pentru acest eveniment. Vom trece pe la fiecare masă pentru a degusta din bunătățile aduse”, a precizat Ginu Costea primarul comunei Almaș. Nu au lipsit nici primarii comunelor participante, care își susțineau echipa cu mândrie.

Pe scenă a urcat Ansamblul din Almaș, prezentând dansuri specifice zonei, mai apoi fiind pregătită pentru spectatori și o scenetă. A mai luat cuvântul consiliera județeană Garofița Popa, președinta Organizației Județene a Femeilor din PNL Arad, care a mulțumit femeilor gospodine din zonă. Totodată, vicepreședintele Consiliului Județean Arad, Razvan Cadar, a felicitat organizatorii pentru realizarea evenimentului.

Voicu Sida

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.