În ciuda căldurii de afară, locuitorii comunei Șicula au îmbrăcat, duminică, straie de sărbătoare și și-au dat întâlnire în centrul localității. Motivul? A fost „Sărbătoarea șiculanilor”, un prilej de întâlnire a celor care s-au luat prea mult cu muncile și problemele de zi cu zi. Spre seară, când aerul a devenit mai respirabil, numărul localnicilor care se îndreptau spre locul în care a fost organizat evenimentul a devenit din ce în ce mai mare, pe străzile localității putând fi observate pâlcuri-pâlcuri de oameni.
De menționat că și de această dată, printre invitații care au dorit să fie alături de localnici s-a aflat și deputatul Eusebiu Pistru, președintele ALDE Arad.
În ceea ce privește organizarea, putem spune fără a greși, că a fost una de excepție. Scena a fost amenajată în centru, iar ca măsură de siguranță în caz de ploaie, a fost pregătit și un cort, prevăzut cu bănci în interior. De altfel, cei care nu au mai fost prin comună de câțiva ani au putut să vadă cu ochiul liber transformările care au avut loc aici, atât din punct de vedere edilitar, cât și din punct de vedere al organizării.
La a doua ediție
Primarul Duțu Căprar ne-a declarat că pentru buna organizare a evenimentului a apelat la sprijinul unor funcționari din Primărie, care au făcut, împreună cu edilul-șef, tot ceea ce le-a stat în putință pentru reușita sărbătorii. „Iată că «Sărbătoarea șicula­- nilor» a ajuns la ediția a II-a. La noi, după cum vedeți, se pune mare accent pe tradiție și pe cultură. Fără tradiție și cultură, o comunitate este moartă. De altfel, dragostea de tradiții este cultivată de la vârste fragede. Nu cu mult timp în urmă am fost peste hotare cu copiii din comună, care au fost aplaudați la scenă deschisă în urma spectacolelor susținute”, a declarat primarul Duțu Căprar.
De vorbă cu Florica Bradu
Din punct de vedere al tradițiilor populare, Șicula are cu ce să se laude, renumita cântăreață de muzică populară Florica Bradu fiind de loc de aici. Cum era și normal, aceasta a fost și oaspetele de onoare și capul de afiș al spectacolului. La sosirea în comuna natală, Florica Bradu a fost întâmpinată cu brațele deschise de primar și de copiii care au fost plecați în Muntenegru, pentru a prezenta spectacole folclorice. „Văd domnule primar, că acordați folclorului toată atenția cuvenită. Este un lucru foarte important, pentru că o nație fără folclor moare. Aici, la Șicula mi-am petrecut primii ani din viață. Când mă duceam cu mama la joc, mă uitam dacă vreo altă femeie este mai frumoasă ca ea. Nu am găsit pe niciuna. Pentru mine, ea a fost frumusețea întruchipată. Părinții mei erau țărani, oameni simpli, dar care au iubit Șicula. Cum puteam eu să nu dau curs invitației și să nu vin aici? Aici am primit primele aplauze, am fost descoperită de învățător că am talent la cântat. Am plecat din comună la 14 ani și am ajuns pe toate scenele lumii. În cei 50 de ani de activitate, publicul m-a ridicat și am făcut față tuturor provocărilor. M-am simțit bine oriunde cu cântecele mele, pentru că muzica nu are granițe. În afară de cântat, m-am ocupat și cu culegerea de folclor. Astfel, nu pot să nu apreciez preocuparea pentru folclor a domnului primar”, susține Florica Bradu.
Un spectacol pe cinste
Spectacolul care a avut loc cu prilejul sărbătorii a fost susținut de Ansamblul „Apăteana” din Apateu; Ansamblul „Spicul” din Beliu; Ansamblul „Țărinuța” din Bocsig; Ansamblul „Drușcele” din Bârsa cu solista Roberta Tomșa; „Doina Crișului” din Ineu; „Nunta Almășană”; Ansamblul Pensionarilor din Arad; „Juniori” CARP-Criș; „Păstrătorii Tradițiilor” din Șicula; soliștii Ciprian Tărșan; Cosmina Brădean; Florin Șandru; Ciprian Gabor; Rodica Ardelean; Ioan Nieș; Adrian Șandru; Alexandra Mădăraș; Maria Farcaș; Teodora Sârb și cei doi mari artiști care au închis programul, Florica Bradu și Cornel Borza, acompaniați de Orchestra „Frații Șandru”.

Recomandările redacției