Ziua de duminică a fost o zi istorică pentru România și Uniunea Europeană, în dimineața acestei zile dându-se startul la campania de vaccinare pe care am așteptat-o tot anul.

Campania de vaccinare a început la ora 9 la București, cu o oră mai devreme decât era programat, după care vaccinarea a început și în restul țării. Primul român care a primit o doză din acest ser este o asistentă de la Institutul Național „Matei Balș” din Capitală. „Este începutul sfârșitului pandemiei”, a declarat Mihaela Anghel după vaccinare, precizând că se simte privilegiată pentru faptul că a fost prima persoană din România vaccinată. „Nu a durut, este cel mai nedureros vaccin pe care l-am făcut”, a mai spus asistenta, care a recomandat românilor „să deschidă bine ochii și să se vaccineze pentru a scăpa de această greutate”.

Primele cadre medicale vaccinate la Timișoara au fost doctorul Teodora Moisil, de la Spitalul de Boli Infecțioase și Ciprian Gândac, medic primar Anestezie și Terapie Intensivă la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” Timişoara. Au urmat doctorul Musta și managerul spitalului, medicul Cristian Oancea.  

„De un an de zile aștept vaccinul. De zece luni, de când a început pandemia, am spus că este singura metodă. De abia am așteptat să putem primi această „armă”. Dacă o folosim, sigur vom câștiga. Mă bucur că pot să mă vaccinez. Vom începe să ducem o viață normală. Depinde și de noi, dacă înțelegem să ne vaccinăm, iar în primăvară vom avea o viață normală. Este important să fim solidari. Cred că pentru cei care sunt apropiați nouă merită să facem acest vaccin, să ducă o viață normală”, a declarat doctorul Virgil Musta.

„Sper ca astăzi să fie prima zi în care începem sfârșitul SARs-Cov2”, a spus doctorul Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș Timișoara. „Am așteptat acest vaccin de mult timp. A fost un an foarte greu pentru noi. Să sperăm că acest proces de vaccinare să ne confere o imunitate prin care să reușim să învingem această boală”, a spus managerul spitalului aflat în linia întâi în lupta cu Covid-19.

 În Timiș au fost alocate 500 de doze de vaccin, potrivit necesităților din județul Timiș.

Trebuie să menționăm că această campanie de vaccinare va avea loc în trei etape. Într-o primă etapă, se va face vaccinarea personalului medical, apoi vor fi vaccinați cei din grupele de risc și, în final, se vor putea vaccina toți ceilalți care își doresc acest lucru.

Vaccinul se face în două doze, la distanță de 21 de zile între ele. Din informațiile noastre, vaccinul își va arăta eficacitatea la 14 zile de la cea de-a doua doză.

Premierul României a subliniat sâmbătă că „săptămâna viitoare vom primi în jur de 140.000 de doze. În total, România va avea în jur de 10 milioane de doze de vaccin”.

 Autoritățile au decis înființarea a 900 de centre de vaccinare fixe și mobile și își propun să imunizeze până la 70 la sută din populație pe parcursul anului viitor.

Recomandările redacției