sahZiua de sâmbătă a fost dedicată şahului pentru un număr de 13 ziarişti din presa scrisă şi online arădeană,  care şi-au  pus neuronii în priză la Clubul de Şah Vados  cu prilejul desfăşurării Cupei Presei la Şah, ediţia a IV –a. Datorită frigului, vântului sau mahmurelii de după Sfântul Nicolae, prezenţa a fost mai redusă ca la alte ediţii, iar cei care au hotărât totuşi să participe au sosit  tot la intervale de  zece minute, startul concursului fiind mult după ora stabilită. Au lipsit reprezentantele sexului frumos, chiar şi omniprezenta Anela Freer a spus „ pas” acestei ediţii deoarece ziua disputei a coincis cu ziua ei de naştere. La Mulţi Ani , Anela. Preşedintele Clubului de Şah „Vados”, Alin Câmpeanu, gazda acestui turneu, a pregătit mesele, a fixat ceasurile specifice de şah, a făcut instructajul şi a stabilit programul partidelor, în sistem elveţian. Fiecare concurent a disputat 7 partide, la meci câştigat primind un punct, iar la remiză, jumătate de punct, partida fiind pe cronometru.
Au urmat aproape 3 ore de frământari , transpiraţii, icnituri, scrâşnituri, înjurături abia auzite printre dinţi, pălmi peste frunte, scărpinări în creştete urmate de zâmbete largi şi răsuflări uşurate la cei care câştigau şi de feţe dezamăgite la cei care nu-şi mai puteau muta în final, regele din poziţia de mat. Între timp, gazda noastră ne-a mai oferit o surpriză: 4  cutii imense cu pizza,  iar după înfulecări, din nou la mesele de joc. Cel mai vizionat obiect din sală a fost calculatorul care dădea verdictele după fiecare manşă de meciuri, după nişte calcule numai de el ştiute, cu coeficienţi „ Bucholtz”, cu împerecheri de adversari după criterii stabilite de  programul lui instalat de profesionişti. În final, după cele 7 partide pe care fiecare dintre concureţi le-a disputat, primul loc l-a ocupat Bogdan Cioară de la Evenimentul Zilei cu 6 puncte, urmat de Ioan Hamza de la Sportarad şi de Simion Todoca de la Jurnalul Arădean, ambii cu 5 puncte, dar Hamza departajat datorită coeficientului Bucholtz.
Posibilităţi de a mai urca pe podium le-au mai avut până înaintea ultimei partide  şi  Marius Herţa de la Sportsin (4, 5 pct.), Gabriel Constantinescu de la  Glasul Aradului( 4,5 pct.), Călin Moga de la Sportul arădean( 4 pct) ,Daniel Scridon de la Jurnalul arădean( 4 pct.) şi Nicolae Haas de la Jelen ( 4 pct). Daniel Dragoş de la Româniatenis , Vlad Sîrb de la Sportsin şi Daniel Munteanu de la Aradon au acumulat 3 puncte fiecare, Călin Petrescu de la Aradon, două puncte şi Daniel Lazăr de la Aradon cu un punct, completând clasamentul general.
Toţi participanţii au primit diplome, iar primii trei medalii şi premii  constând în seturi de jocuri de şah.
Maeştrii de ceremonii  şi cei care au importalitzat secvenţe pe aparatele de fotografiat au fost fraţii Florin şi Dan Coita.
A fost ultima ediţie a unei Cupe a Presei din anul 2013, ocazie cu care jur­naliştii arădeni urează tuturor cititorilor Sărbători Fericite şi un Nou An Fericit!
Ioan Hamza

Recomandările redacției