Întreg Aradul a intrat la apă, canalizarea fiind în colaps. Inginerul Falcă „nu are nici o vină“

2
158

 Update

Azi 20 iunie din cauza condiţiilor meteo deosebite (cod galben), respectiv ploi însemnate cantitativ, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspecte de vijelie, grindină au fost afectate localitățile Chişlaca, Beliu, Craiva din județul Arad.

Echipele Enel Distribuţie Banat au intervenit, efectuând manevrele specifice de înlocuire a echipamentelor defecte, astfel încât consumatorii au fost realimentați în cel mai scurt timp. Printre cauzele care au dus la producerea acestor incidente, pe fondul condiţiilor meteo deosebite, se numără mai mulți izolatori sparţi, conductori rupți, galopaj al conductoarelor ca urmare a vântului extrem de puternic (conductoarele se apropie din cauza vântului şi se produce arc electric, ceea ce conduce la întreruperea furnizării de electricitate).

Pe fondul instabilitatii atmosferice anunţate şi în perioada următoare 28 echipe Enel Distribuţie Banat sunt mobilizate pentru a acţiona în vederea remedierii, în cel mai scurt timp posibil, a tuturor defecţiunilor.

Reprezentanții Enel Distribuție Banat

 

În mai multe zile la rând, municipiul Arad a fost inundat, fiind afectate curţi, străzi, case şi instituţii precum spitalele şi chiar subsolul ISU. Nici judeţul nu a scăpat de furia apelor. Drumurile jude­ţene şi cele naţionale au fost şi ele acoperite de apă, iar copacii au fost smulşi din rădăcini. Ne­numărate case au fost inundate, iar străzile au rămas acoperite de apă până după miezul nopţii. Din cauza furtunilor puternice, din seara de Rusalii, zeci de locuinţe, instituţii, Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean Arad, parcarea mall-ului au fost inundate, iar în unele zone a căzut curentul, problemă care încă nu a fost remediată în unele localităţi. Copaci şi stâlpi de electricitate au căzut pe străzi sau pe maşini. Mai multe drumuri, intersecţii şi pa­saje din municipiu au fost sub ape, în unele locuri apa având chiar şi un metru.
În urma precipitaţiilor abundente înregistrate în cursul zilei de duminică, judeţul Arad s-a aflat sub două avertizări de cod portocaliu de precipitaţii, până luni, la ora 08.00, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Vasile Goldiş” Arad intervenind cu forţe mărite.
În municipiu s-a intervenit pentru evacuarea apei din 28 locuinţe, 10 demisoluri şi subsoluri, îndepărtarea a 6 arbori căzuţi pe străzi şi DN 7 şi 2 stâlpi. De asemenea, s-a intervenit pentru supraînălţarea cu saci a canalului Mureşel. În prezent continuă ope­raţiunile de evacuare a apei din mai multe cartiere din municipiul Arad.
În oraşul Chişineu-Criş, Garda de Intervenţie nr. 2 Chişineu-Criş a intervenit pentru evacuarea apei din 6 locaţii. În localitatea Nădab canalul Dohangia a ieşit din matcă şi a inundat aproximativ 30 de gospodării. S-a acţionat cu 2 motopompe şi 6 pompieri de la Garda de Intervenţie nr.1 Chi­şineu-Criş. Acţiunea de interven­ţie continuă cu sprijinul Secţiei de Pompieri Sebiş.
În localitatea Pâncota s-a rupt digul canalului ce traversează localitatea inundand aproximativ 100 de gospodării. S-a acţionat toată noaptea pentru astuparea breşei cu 40 pompieri de la Secţia Ineu. Operaţiunile de intervenţie continuă şi acum. Datorită situaţiei operative înregistrate în municipiul Arad şi în localităţile Pâncota, Detaşamentul Arad şi Secţia Ineu acţionează cu întreaga capacitate de intervenţie.  În operaţiunile de intervenţie au fost implicaţi opt ofiţeri, 25 de subofiţeri, 11 motopompe, patru autospeciale de stingere, trei              autocamioane de intervenţie, o autospecială de descarcerare, o autospecială de deblocare salvare, cinci autospeciale de transport personal.  „Judeţul şi mu­nicipiul Arad s-au aflat sub două avertizări consecutive de cod portocaliu cu ploi de peste 35 de litri/mp şi grindină. În acest moment, Detaşamentul Arad intervine în 50 locaţii pentru evacuare apă şi la un incendiu pe strada Pompei din munici­piul Arad, ca urmare a unui trăznet. În aşteptare mai sunt circa 50 de puncte în care trebuie să se intervină pentru evacuarea apei sau îndepărta­rea arborilor căzuţi pe străzi sau pe case. Sunt peste 200 de apeluri. Se mai intervine pentru degajare copaci şi stâlpi în municipiul Arad şi pe DN7. Au fost suplimentate forţele de intervenţie, chemându-se turele libere de acasă. De ase­menea, s-a decis solicitarea de motopompe de la Primăria Arad, care să vină în sprijinul echipajelor”, a declarat corepondentului Mediafax, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Arad, căpitan George Pleşca.
Compania de Apă Arad a anunţat, duminică seara, că „echipele S.C. Compania de Apă Arad S.A. au fost mobilizate şi intervin în mai multe zone din municipiul Arad pentru a eva­cua apele pluviale de pe caro­sabil. Echipele S.C. Compania de Apa Arad S.A. intervin cu 3 vidanje, 2 vome şi 4 pompe în zona Gemi Center, pasajul str. Voinicilor, în sensul giratoriu din cartierul Sânicolaul Mic, dar şi în zone din cartierele Bujac, Gai şi Aradul Nou”.
Pagube însemnate în tot judeţul
În satele Avram Iancu, Vidra şi Măgulicea, grindina a căzut pu­ternic luni dimineaţa, distrugând culturile şi pomii fructiferi. A plouat cu bucăţi de gheaţă uriaşe, afectând culturile de cartofi şi porumb. Copacii au fost rupţi, sau scoşi din rădăcină şi culturile compromise.
În judeţ, numeroase localităţi, precum Chişlaca, Beliu şi Craiva au rămas fără curent electric, încă de duminică noapte.
De asemenea, o benzinărie de la intersecţia Căii Aurel Vlaicu cu Făt Frumos a rămas fără acoperiş şi fără curent electric. Acoperişul nefixat corespunzător a fost luat de vânt şi a ajuns pe carosabil iar în staţia de alimentare a căzut curentul.
A plouat şi-n tramvai. Un călător a filmat cum ploua în vagon. Cei opt pasageri s-au mutat din spatele vagonului în partea din față, lângă vatman, fiindu-le teamă să nu fie electrocutaţi.
Tupeu maxim al inginerului edil
În timp ce toată canali­za­rea, efectuată în timpul mandatelor fără număr ale primarului Gheorghe Falcă, era în colaps, în Arad neexistând practic pe timpul ploilor nici o zonă care să nu fie inundată, edilul Aradului le râdea în nas celor care îndrăznesc să îi conteste realizările. Astfel, Falcă a găsit de cuviinţă să posteze următorul anunţ pe facebook, foarte asemănător unui alt „conducător“ pe care l-a ţinut mult timp în braţe, respectiv Alin Văcean: „Afară plouă… Falcă e de vină! Ohhhh… este şi grindină. Dacă eram primar, aş fi putut opri şi ploaia, dar mai ales grindina, să nu distrugă culturile…“.
Secţia UPU, evacuată de… urgenţă
Pacienţii din UPU, de la Spitalul Clinic Judeţean din Arad, au fost evacuaţi de urgenţă, cu tot cu pături şi echipamente, după ce unitatea de primire a urgenţelor a fost inundată. Apa a curs ca dintr-o conductă spartă, direct de pe acoperiş, prin pereţii renovaţi în urmă cu doar câteva săptămâni. Cei care au recepţionat lucrarea, Consiliul Judeţean, dar şi firma care a refăcut unitatea spitalicească au fost de negăsit.
Personalul spitalului a început evacuarea apei în jurul orei 18.00, cu ajutorul unor găleţi şi a lopeţilor. Asistentele, medicii şi personalul de la firma de curăţenie şi-au riscat viaţa zeci de minute, pentru că zona era plină cu fire de electricitate, iar tavanul era umed şi încărcat cu apă, însă nimănui din exterior nu i-a păsat; firma de pază era ocupată cu evacuarea jurnaliştilor, operatoarele de la 112 erau prea ocupate pentru a mai răspunde şi la aceste apeluri, iar autorităţile
s-au evaporat. Văzând că trebuie să se descurce singuri, medicii au luat decizia să evacueze Unitatea de Primire a Urgentelor, cu tot cu pacienţi şi echipamente.  Pe de altă parte, pacienţii şi aparţinătorii au intrat în panică, după ce au văzut că medicii nu mai pot să-şi facă treaba, din cauza inundaţiilor.
Adrian Ţolea: „Vom demara o anchetă internă”
Adrian Ţolea, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Arad, regretă cele întâmplate la Unitatea Primiri-Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean, unde o zonă a secţiei respective a fost parţial inundată. „Este un incident regretabil, pe care putem să-l trecem în categoria «caz de forţă majoră». Aradul s-a confruntat şi se confruntă cu ploi abundente, fiind în prezent sub incidenţa de «Cod Galben». Din păcate, din cauza ploilor, a fost afectată  secţia Unitatea Primiri-Urgenţe a Spitalului Judeţean. Practic, sistemul de scurgere nu a mai făcut faţă, iar apa s-a infiltrat până a ajuns să se inunde o zonă a UPU. Tendinţă de inundaţii a fost încă de la primele ploi abundente, de acum o săptămână, când a apărut o primă pată de ume­zeală. Conducerea Spitalului a făcut un referat către firma care a executat lucrarea şi l-a remis acesteia marţi, 14 iunie. Din păcate, fără un efect concret şi, astfel, s-a ajuns la si­tua­ţia de acum”, a declarat Adrian Ţolea, care a relatat şi măsurile de moment care au fost luate: „Am încercat să remediem cât mai repede situaţia, pentru a nu afecta actul medical, unul de maximă importanţă: urgenţele. În prezent, s-au luat primele măsuri, s-a izolat zona respectivă, iar activitatea se desfăşoară la capa­citatea ne­cesară”.
De asemenea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean a dorit să aducă unele precizări. „În acest moment, prioritatea noastră este să remediem situaţia, nu să căutăm vinovaţi. Dar, pentru a avea toate elementele necesare, este nevoie de un scurt istoric. Lucrarea a fost li­citată în 2012, pentru proiectare şi execuţie, contractul s-a semnat în ianuarie 2013, firma este Amahouse, iar recepţia ei s-a făcut în toamna anului 2015. Pe tot parcursul lucrării nu s-au semnalat nereguli sau deficienţe majore. Implicit, co­misia de recepţie, formată din 10 persoane, a considerat lucrarea calitativ bună. Consider că era greu de prevăzut că sistemul de scurgere va ceda, nefăcând faţă unei asemenea cantităţi record de precipitaţii. De altfel, lucrarea se află în garanţie. Vom demara o anchetă internă pentru a vedea cauzele exacte şi modalitatea de remediere a acestora. Cred că vom găsi o cale amiabilă de înţelegere cu firma care a executat lucrarea pentru a remedia acest neajuns. Dacă nu vom ajunge la un numitor comun, mai avem şi varianta justiţiei pentru că, repet, lucrarea se află în garanţie”, a completat Adrian Ţolea.
Claudia Gavra
Cristian Cotuna
Adrian Cotun

 

 

2 COMENTARII

  1. MAI SA VEZI, vorba lui nea SabinGhermanicus, kanceruu e boala grea, indif. ca e la fiintze, ori la societatea multirateral dezvoltata si cu vechi traditiiiii, dinainte de revolutia contra lui impuscatu/raposatu. Hmm, ia sa videm istoricul maladiei AMAHOUSE, pui de AmArad, pui de t.m.u.c.b=trust montaj utilaj chimic bucale/bucuresti ==marea firma ce a construit marele combinat comic de la Vladimirescu, toti fii ai poporului… si fiii fiiilor poporului, ‘specializati’ in…. toate

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.