Zilele Culturii Austriece aduc în centrul atenției „Femeia în societate, cultură și știință”

0
181

Timp de trei zile, Aradul va găzdui cea de a III-a ediție a Zilelor Culturii Austriece la Arad și de această dată, evenimentul este dedicat femeilor din societate, cultură și știință.
Pentru prima dată la Arad, în luna februarie a acestui an a avut loc o întâlnire a oamenilor de afaceri austrieci și arădeni la care au participat peste 26 de reprezentanți ai unor firme austriece interesate să investească în Arad. Întâlnirea a constuituit o concretizare a obiectivelor propuse în cadrul Zilelor Culturii Austriece și totodată o experiență palpabilă a apropierii Aradului de Viena
Organizate anul acesta pentru a treia  oară de către Consiliul Județean Arad și Centrul Cultural Județean Arad în colaborare cu Forumul Cultural Austriac la București și cu Asociația Culturală Musikforum Europa sub Înaltul Patronaj al Ambasadei Austriei la București și al Consulatului  Austriei la Timișoara, Zilele Culturii Austriece la Arad se constituie într-o suită de manifestări culturale la cel mai înalt nivel.
Motto-ul edției din acest an este „Femeia în societate, cultură și știință”, aceasta fiind tema pe care se concentrează politicile culturale externe promovate de către Ministerul Federal pentru Europa, Integrare şi Afaceri Externe al Republicii Austria anul acesta.
Expoziția itinerantă organizată de Forumul Cultural Austriac la București și prezentată în premieră la Arad în cadrul Zilelor Culturii Austriece, are titlul „Patria Marilor Fiice-Austriece remarcabile din ultimele două secole”.
Vernisajul expoziției va avea loc în cadrul festivității de Deschidere a Zilelor Culturii Austriece la Arad.
„Consider că tema propusă pentru această ediție, «Femeia în societate, cultură și știință» este una de maximă actualitate, aceasta reprezentând o adevărată provocare pentru actuala societate. Suntem onorați să contribuim la reușita acestora și să avem ca oaspeți oameni de cultură din Austria care se bucură de cel mai înalt respect și de cea mai însemnată apreciere internațională. Este o mare onoare și o recunoaștere a valorii faptul că  aceste evenimen­te se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Ambasadei Repu­blicii Austria la București și al Consulatului Republicii Austria la Timișoara.­
Mulțumesc tuturor institu­țiilor co-organizatoare, Centrului Cultural Județean Arad, Forumului Cultural Austriac la București și Asociației Culturale «Musikforum Europa» din Arad pentru eforturile depuse în realizarea acestor evenimente culturale de excepție și invit arădenii să participe la toate evenimentele înscrise în agenda celor trei Zile dedicate Culturii Austriece cu convingerea că ele vor reprezenta un reper important în viața culturală a județului nostru”, a declarat Claudia Boghicevici, vice­preşedintele Consiliului Judeţean Arad.
Expoziția pe care Forumul Cullural Austriac o va prezenta anul acesta la Arad în cadrul Zilelor Culturii Austriece îşi propune să ilustreze poveştile de viaţă ale unor aristocrate, artiste, femei de societate, femei de ştiinţă, militante pentru drepturile femeii, politiciene, actriţe, muziciene, doctoriţe şi regizoare. Prezentarea va fi cronologică, începând cu secolul XIX şi ajungând până în secolul XXI.
Programul evenimentului timp de trei zile
Despre contextul istoric în care se regăsesc aceste eminente personalități feminite ale Austriei va conferenția în cadrul Deschiderii Oficiale din data de 7 noiembrie Teresa Indjein.
În deschiderea Zilelor Culturii Austriece la Arad va fi prezent Excelența Sa Gerhard Reiweger Ambasador al Republicii Austria la București și Excelența Sa  Vasile Onofrei, consul al Republicii Austria la Timișoara.
Ministerul Federal pentru Europa, Integrare şi Afaceri Externe al Republicii Austria și-a propus prin urmare să promoveze și mai puternic filmele regizate de fe­mei. Festivalul „Tricky Women” din Viena este singurul festival de film dedicat în exclusivitate filmului animat regizat de femei, având loc în preajma Zilei Internaționale a Femeii.
Între invitații ediției din acest an la Zilelor Culturii Austriece la Arad se regăsește și Ingrid Gaier, una dintre artistele realizatoare de filme de animație de scurt metraj, prezentate în cadrul Festivalului „Tricky Women”.
Marți, 8 noiembrie este ziua dedicată acestui gen de film. Publicul va avea ocazia să asiste la proiecția unora dintre cele mai apreciate filme din cadrul acestui festival de film vienez.
Cu ocazia aniversării a 70 de ani de viață a laureatei austriece a Premiului Nobel pentru Literatură, Elfriede Jelinek, va avea loc miercuri, 9 noiembrie, proiecția ecranizării romanului omonim al acesteia. „Pianista” este unul dintre cele mai apreciate filme din istoria cinema-ului austriac recent. Cunoscutul critic de film român, Irina Margareta Nistor, va face o scurtă introducere înainte de vizionare.
Astfel, luni, 7 noiembrie, la Consiliul Județean va avea loc deschiderea oficială a evenimentului urmată de o conferință pe tema femeilor din societate, cultură și știință. Conferința le va avea în centru pe Teresa Indjein, director general pentru Politici Culturale la Ministerul Federal pentru Europa, Integrare şi Afaceri Externe, Austria și Ines Stilling, director general pentru Problemele Femeilor și Egalitate de Gen la Ministerul Federal al Sănătăţii şi Problemelor Femeilor, Austria.
De la ora 18.30 se va vernisa Expoziția „Patria marilor fiice” – Austriece remarcabile din ultimele două secole. Expozitia va fi deschisă în perioada 7-13 noiembrie, zilnic, între orele 10-18.
Marți, la Consiliul Județean, de la ora 17.00 se va face proiecția filmului de animație Tricky Women, iar miercuri, tot la CJA, de la ora 19.00 va putea fi urmărit filmul „Pianista“ de Michael Haneke. Va prezenta criticul de film Irina Margareta Nistor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.