Zilele Culturii Austriece continuă cu proiecţii de film şi expoziţii

0
233

Un concert de jazz şi o întâlnire româno-austriacă de afaceri au continuat Zilele Culturii Austriece, începute luni, 10 noiembrie. Miercuri, 11 noiembrie va fi o zi dedicată cinematografiei, iar programul va fi completat de o expoziţie de fotografie.

Pentru melomanii arădeni a fost dedicat un concert de muzică de cameră – „Classic meets jazz“, organizat la sala „Regele Ferdinand” a Palatului Administrativ.  Concertul include lucrări din creaţia enesciană precum şi muzică contemporană austriacă, creaţii ale compozitorilor în preajma anului 1955 până în prezent, în interpretarea Cvartetului Koehne din Austria.

Tot pentru marţi a fost programată o întâlnire între oameni de afaceri austrieci şi români, cu precădere arădeni, organizată în cadrul unei colaborări între Camera de Comerţ şi Industrie Arad, Secţia Comercială a Ambasadei Austriei la Bucureşti şi Consulatul Onorific al Austriei la Timişoara.

Cea de a treia zi este dedicată cinefililor. În centrul atenţiei este legendara actriţă de origine austriacă Romy Schneider  (1938, Viena – 1982, Paris), una dintre puținele actrițe austriece care și-au clădit o carieră internațională. Schneider s-a născut într-o familie cu tradiție în arta teatrală, bunica ei Rosa Albach-Retty (1874 – 1980) fiind actriță la curtea regală și, la fel ca și tatăl Wolf Albach-Retty (1906 – 1967), membră a ansamblului Burgtheater. Mama ei, Magda Schneider (1909 – 1996), a fost o vedetă de cinema în anii ’30.

Expoziția de fotografii „Viaţa lui Romy Schneider“, organizată cu sprijinul Muzeului Austriac de Teatru și al Arhivei Vieneze de Film, ilustrând viața zbuciumată a acestei actrițe de excepție, va fi vernisată miercuri, începând cu orele 17, în holul Consiliului Judeţean Arad şi prezentată de către criticul de film  Irina Margareta Nistor şi de către doamna Elisabeth Marinkovic, Ataşat cultural al Ambasadei Austriei la Bucureşti .

Publicul are acces la expoziţie în perioada 11- 30 noiembrie, de luni până duminică, între orele 8.00 şi 18.00. Tot miercuri, Irina Margareta Nistor va vorbi despre primul film din trilogia Sissi, regizat de Ernst Marischka, proiecţia acestuia fiind programată pentru miercuri, 18.30, în sala „Vasile Goldiş” a Consiliului Judeţean Arad.

Evenimentele organizate în cadrul Zilelor Culturii Austriece sunt de referinţă în contextul candidaturii Aradului la titlul de Capitală Culturală a Europei în anul 2021.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.